Разпродават Бузлуджа „парче по парче” в Ebay
Късчетата мозайка вървят между 5 и 10 долара, вече почти няма майстори, които да я правят у нас

Сравнително запазен мозаечен стенопис от преди 3 години. Днес ситуацията е плачевна и всичко е в далеч по-лошо състояние.
.
Монументът е сред 12-те най-застрашени в Европа

Бетонното архитектурно бижу предизвиква възхита у пътешественици от цял свят.
Авторът и архив
Арх. Дора Иванова (вляво) и старозагорският областен управител Гергана Микова съобщиха , че проектът за спасяването на Бузлуджа е допуснат до финалния кръг от конкурса на Европа ностра.
Монументът на старопланинския връх Бузлуджа е сред 12-те най-застрашени от разрухата на територията на Европа културни паметници, решиха експертите на „Европа Ностра” и института на Европейската  инвестиционна банка след пресяване на над 100 проекта, кандидатстващи за финансиране от 40 държави.

България е била представена от фондация „Проект Бузлуджа” на арх. Дора Иванова, която от няколко години апелира към институциите да започне процес за саниране на конструкцията и превръщането й в действащ музей.

Това е само първият етап от започналото преди 6 месеца набиране на проекти, които да получат институционална подкрепа от Европейската инвестиционна банка и Банката за развитие на Съвета на Европа, коментира арх. Дора Иванова. Крайната цел е да се попадне сред общо 7-те,това се очаква да стане на 15 март.Сред конкурентите са историческите центрове на албанския град Аргирокастро и австрийската столица Виена; завод за въглища в белгийския град Беринген праисторическите скални рисунки в испанската провинция Кадиз; казиното в румънския град Констанца и  гръцкото сиропиталище Принкипо на Принцовите острови в Турция.

„Европа Ностра” е паневропейска федерация от неправителствени организации, борещи се за опазване на културно-историческото наследство.Тя е основана през 1963 г., в момента неин президент е оперната звезда Пласидо Доминго.

Ако проектът на арх. Иванова попадне сред 7-те финалисти, на място у нас ще пристигне екип от специалисти, които с финансовата подкрепа на ЕИБ и БРСЕ ще подготвят цялостен анализ за състоянието на рушащия се трето десетилетие монумент и ще изготвят препоръки за спасяването му. Едва тогава ще може да бъде стартиран процес за набиране на средства, като се кандидатства по някоя от оперативните програми или се търси публично-частно партньорство.

И до сега от Министерството на културата не са излезли с официално становище дали рожбата на арх. Георги Стоилов е паметник на културата, с „извинението” че обектът е затворен за посетители и това възпрепятствало влизането на експерти.

„Осигурена е жива полицейска охрана на монумента, търсят се различни възможности той да бъде запазен и евентуално да започне санирането му”, заяви старозагорският областен управител Гергана Микова, която като представител на държавната власт е натоварена със стопанисването му.  Въпреки забраната и затварянето на входовете и в момента продължавали опити на наши и чуждестранни туристи да проникнат в катакомбите въпреки реалната опасност за живота на любопитните. По 50 евро вземали „гидове” от Велико Търново, за да осигурят достъп на мераклиите в Чинията.

„Запозната съм с част от идеите, които постъпват при старозагорския областен управител за бъдещето на монумента. По някои от тях може да се мисли, но има и такива, като например превръщането на 70-метровия пилон в статуя на Христос , които по никакъв начин не мога да възприема”, коментира арх. Иванова. Тя напомни, че притежател на авторските права е арх. Стоилов и без негово съгласие не могат да бъдат предприемани никакви конструктивни изменения.

Искаме европейските средства да се използват за паметника на Бузлуджа, а не за направата на бутафорни крепости, призова м.г. при поредното си посещение у нас проф.Йорг Хаспел, който е директор на немския национален институт за опазване на паметници и е представител за Германия на организацията ИКОМОС.
.
.
.