Пътешественик и писател сред топписачите на политически речи
Рицарите на перото - тайното оръжие на световните лидери
И най-големите професионалисти в сянка допускат гафове, заимстват реплики от филми

Уго Брейди, който успя да спечели симпатиите на цяла България към Доналд Туск (на снимката долу) с речта му, която бе произнесена на старта на БГ председателството в Народния театър, обича да пътешества из целия Свят.
.
Меркел обградена от „амазонки”

Майкъл Готчалк
Ангела Меркел с медийния си съветник Ева Кристенсен (в средата) и шефа на политическия й кабинет Беате Бауман (вдясно).
gazeta.ru
Дмитрий Калимулин е директор на подразделение „Реферантура” в Кремъл.
Мнозина отдават задържането на върха в Германия повече от 12 години на канцлера Ангела Меркел не толкова на харизмата или възгледите й, а на работата на екипа й, формиран изцяло от дами. Нещо повече, най-влиятелната жена в Европа, грижеща се за смазването на двигателя на ЕС, обикновено е умерена в изказванията си. И въпреки че е упреквана от опонентите си за мигрантската политика на страната и за какво ли още не, те явно дават резултат. Но как да е иначе, след като за подготвянето на речите й се грижат германски експерти.

Според публикации в местните медии най-довереният й човек е 54-годишната Беате Бауман. Доверието между двете стъпва на взаимоотношения, датиращи от десетилетия. “Имам нужда от някой, който да се грижи за мен”, казва Меркел за своята сътрудничка още през 1992 година, когато е назначена като министър по въпросите, касаещи жените, в кабинета на Хелмут Кол. Впоследствие Бауман заема и длъжността говорител на бъдещия канцлер. А по-късно си печели и прозвището Сянката на Меркел. В изграждането на положителен образ на Меркел завършилата Кеймбридж дама постепенно прокарва стратегия за налагане на имиджа на народната жена.

Партньорството между двете дами е толкова силно скрепено, че те са в постоянен контакт, дори чрез телефонни разговори, а на всичкото отгоре явно прекарват часове наред заедно в пазаруване на дрехи, тъй като тоалетите им са очебийно сходни.

Другата силна фигура в екипа от “амазонки” на Меркел е 47-годишната Ева Кристиансен. Именно тя се грижи основно за изготвянето на речите на канцлера, както и за самия изказ на Меркел, който е умерено строг. И макар и гарниран с доза хумор, на моменти той е толкова строг, че дори руският президент Владимир Путин знае, че подходът на твърдата ръка не минава при Меркел.

За речите на самия Путин също се грижи цял екип от експерти, двама от които са тясно специализирани в това поприще. Кремъл разполага с подразделение “Реферантура”, което по данни на РИА Новости се ръководи от Дмитрий Калимулин. Справка показа, че този отдел на президентската администрация участва в “подготовката на ежегодните послания на държавния глава и подготвя проекти на изказвания, приветствени писма и поздравления”. Самият Калимулин преди това е работил в бизнес структурите, той е син на бившия ръководител на КГБ на Татарстан. Попада в апарата на референтите на руския президент още през 1997 година. През 2008 година, когато Путин става премиер, Калимулин се мести в правителството, а през 2012 година отново се връща заедно с него в Кремъл. По подобна схема действащият министър-председател Дмитрий Медведев е съпровождан от бившата журналистка Ева Василевская. По думите на руски експерти с времето спийчрайтърите се научават да пишат изказванията на първите лица така, че речта да звучи като авторски текст на оратора. “Идеалният вариант е, когато референтите се вживяват в образа на говорещия”, посочва политологът Андрей Колядин, цитиран от Лента.ру. Въпреки че с написването на изказванията на Путин се занимава цял екип, президентът винаги сам решава какъв да е окончателният вариант на речта му. “Руският държавен глава достатъчно активно лично работи с текстовете на изказванията си. При него не съществува вариантът, когато му донасят речта и той буквално да я изчита от листовете”, поясняват запознати с работата на президентската администрация.
.
.
.