Казуси
Харизаха лъвчетата на псевдоеколозите
Безработни политици масовка на протеста за Масуд и Терез

БГНЕС
Дежурният протестър Георги Илиев отново прояви активност.
.
Зеления октопод се цели в ските на Банско

ПОЛИТИКА
Автори на доклад за Банско никога не са били в курорта, в Пирин и в България.
 Искат да изхвърлят курорта от календара

Таня Киркова 

Банско да бъде изключен от календара на международните ски състезания.

С това безумно искане ще се обърне Международната природозащитна организация “Фонд за дивата природа” (World Wide Fund for Natureq WWF) към Международната федерация по ски (ФИС). По примера на ски курорт в Северна Америка, да се използва лифтът за превоз на велосипеди и планинско колоездене през лятото. Това са едни от препоръчаните действия за устойчиво развитие на национален парк “Пирин” и подобряване на икономиката на Банско и още 7 селища в района на природния обект, в изследване, поръчано от WWF.

Авторите на доклада, написан от консултантската фирма “Далберг”, никога не са били нито в Пирин, нито в Банско, нито в България, но са изследвали нарушенията на природата, които били нанесли досега ски пистите и препоръчват възможности за развитие на бизнес с нови източници на приходи. “За съжаление не сме били в Пирин и в България”, отговори на репортерско питане един от хората във видеоконферентна връзка при представяне на доклада.

Консултантите са проучили сегашното състояние и икономика на Банско и 7-те населени места в националния парк. Те нямат пряка информация от местното население, защото кметът на Банско Икономов и банскалии отказали да отговорят на техните въпроси. Не отговориха и как хората от другите селища приемат развитието на ски туризма и как искат да си изкарват прехраната.

7,5% увеличение на безработицата в Банско през май 2017 г., спад на населението и на цените на имотите са сред данните, посочени в доклада на консултантите, написан под пряката опека на българския офис на WWF.

На този фон 60 млн. лева средства на българските и европейските данъкоплатци са отишли за изграждане на ВиК инфраструктурата на Банско, съобщи Катерина Раковска от българското представителство на организацията, която представи доклада. На въпрос дали организацията е против изграждането на канализация и водоснабдителни съоръжения, екоактивистката каза, че Банско трябвало да си изработи само парите и държавата трябвало да финансира другите селища в района.

Европейската комисия да не допуска финансиране на дейности, които ще доведат до увреждане на природата в Пирин е друго изискване, което еколозите ще направят към европейските международни организации. А концесионерът “Юлен” да обещае публично, че ще се оттеглят от всякакво разширение и строителство в буферната и ски зоната, е другото искане, записано в програмата.

Предлага се да се отхвърли сегашният план за управление на националния парк “Пирин”, както и новият, който все още не е влязъл в сила заради съдебни обжалвания. Коалицията “За да остане природа в България” е обжалвала решението на Министерския съвет за промяна на Плана за управление на парка. “Ако съдът не съобрази нашите доводи, сме предложили той да се обърне към Съда на европейските общности с искане за тълкуване”, каза Добромир Добринов от природозащитната организация.
.
.
.