Скандали
Трафикант от соца иска помилване с изобретение
Пламен Трифонов, укривал се години в САЩ, патентовал специални спирачки

Пламен Трифонов (на снимката долу)и в затвора продължил да работи над изобретението си за нов вид спирачки на товарни камиони и автобуси.
.
Арестуват го дни след трагедията
Инцидентът с бежанците става на 13 юли 1995 г. на аутобана край унгарския град Дьор. Трифонов кара хладилен камион ИФА от България през Румъния за Унгария, в който имало 40 натъпкани като сардели емигранти от Шри Ланка. Чужденците се качили в Румъния, по време на пътуването в кабината имало двама азиатци, които държали  опрян в главата му пистолет. Когато по пътя установил, че 18 от тях са починали вследствие на задушаване, той зарязал автомобила на паркинг и тръгнал на стоп за България. Задържан е 6 дни по-късно и прекарва в ареста до 28 януари 1997 година. Преди произнасянето на присъдата бяга в САЩ, където се установява в Сиатъл и работи там чак до повторното му задържане през 2013 г. Екстрадиран е в родината година по-късно, а в затвора е влязъл на 29 септември 2014 г. По силата на родното законодателство е приспаднато времето, прекарано в предварителния арест в България и САЩ.
.
Отстраниха кмет от длъжност окончателно

Пламен Темелков в съдебната зала.
Кметът на септемврийското село Семчиново Пламен Темелков, който бе замесен в организирана група за трафик на жени с цел сексуална експлоатация в Испания, бе известно време в ареста и не изпълняваше служебните си задължения, е отстранен от поста окончателно с решение на Върховния административен съд.

Тричленен състав на върховните магистрати преди ден потвърдиха изцяло решението на колегите си от Пазарджик, с което бе отхвърлена жалбата на кмета на Семчиново срещу решението на Общинската избирателна комисия в Септември от 13 октомври м.г. за прекратяване на правомощията на управника. ВАС приема, че повече от 1 месец Темелков неоснователно не се е явявал на работа-бил е в неплатен отпуск от 24 август до 6 октомври 2017 г., а до 27 октомври не е бил в България, тъй като е бил задържан от испанските власти във връзка с разследването на трафика на жени. Според съда неоснователни са направените възражения от адвоката на Темелков, че в случая не е налице хипотезата на неоснователно отсъствие, тъй като на кмета на Семчиново против волята му е било наложена мярка „задържане под стража”.

Правомощията на кмет на кметство са посочени в чл. 46, ал. 1 от ЗМСМА, като в голямата си част осъществяването на тези правомощия изисква непрекъснато осъществяване на функциите на органа на местна изпълнителна власт. Продължителната невъзможност на кмета на кметство да изпълнява задълженията си, дори по обективни причини, се санкционира с предсрочно прекратяване на пълномощията, категорични са магистратите.
.
65% от учителите били жертва на агресия
Точно 65% от учителите у нас са били жертва на насилие. Това съобщи шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева при откриване на дискусия посветена на младите педагози, която се проведе в столичното 119 – о СУ „Акад. Михаил Арнаудов”. Глад за 39 хил. учители се очаква след седем години, добави още тя.

Такева обясни още, че в момента 20 хил. студенти следват педагогика, но дори и всичките те да влезнат в класните стаи, няма как да покрият дефицита от кадри. Такева съобщи още, че 98% от преподавателите у нас са с магистърска степен на образование, а 12% има диплома за второ висше. Шефката на СБУ засегна и въпроса за неправителствените организации. Тя заяви, че е крайно време да се въведе ред за тяхното допускане в училище, защото влизали по всяко време на денонощието и искали учителите да изпълняват задачите им.

В тази връзка миналата година до директорите в столицата беше спуснато указание, което гласеше, че посещенията в училище, извън представителите на държавна власт, следва да се осъществяват след подкрепа на министъра на образованието и/или на началника на Регионалното управление по образование в София.

3500 млади учители са влезнали в класните стаи през настоящата учебна година, съобщи от своя страна синдикатът Оля Ангелкова. Тя обясни, че са необходими реформи, така че младите хора да бъдат привлечени към учителската професия.
.
Топполицаи претърсват община Септември
Полицаи претърсват сградата на община Септември. Операцията срещу корупцията по високите етажи на властта е под ръководството на Специализираната прокуратура.  В четвъртък сутринта полицаи започнаха да претърсват кабинетите на кмета Марин Рачев и негови служители.

По информация на БНР над 50 полицаи извършват обиски в общината, в дома на градоначалника на Септември и свързани с него хора в града.

Преди половин година срещу кмета започнаха протести. От декември има 4 обвинения, чиито брой може да бъде увеличен. Обвиненията са във връзка със сделки за обществени поръчки и други сделки. Предполагат се щети за милиони.

В операцията участва и Бюрото за защита на свидетили към главния прокурор Сотир Цацаров.

Акцията е заради повдигнато обвинение за данъчно престъпление срещу кмета на общината Марин Рачев за нарушения на закона за обществени поръчки. С тях са нанесени щети на община Септември за 13 милиона лева.

След сигнал на гражданското сдружение “Да спасим община Септември” и по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров в общината имаше редица проверки. Те са от Агенцията за финансов контрол и СГП.

Малко след началото на акцията говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова потвърди, че операцията е срещу корупцията.
.
.
.