Избори по италиански
Берлускони се завръща с обещания за плосък данък

ЕПА/БГНЕС
Силвио Берлускони използва своя шанс да се върне в политиката.
.
Месечен бонус от 534 евро за хора на социални помощи
Румен Михайлов,

Италия

Италианските семейства с четирима или петима членове, живеещи под установения в страната праг на бедност, ще получават месечно по 534 евро помощ. Изплащаната от Националния институт за социална предвидливост сума ще зарадва около 2,5 млн. души, които са половината от италианците, смятани официално за абсолютни сиромаси. Около 75 на сто от средствата ще бъдат получавани от бедняци - коренни жители на страната, докато останалата част е за постоянно живеещи и работили в нея чужденци. Основното условие за получаването на помощта е средният годишен доход на семейството да бъде под 6 000 евро или под сумата, смятана между Алпите и Сицилия за „екзистенц минимум”.

Парите, с които неотдавна лявоцентристкото правителство на Италия реши да бори бедността в нея, ще бъдат раздавани в течение на 18 месеца. През тях някои от членовете на бедстващото семейство би трябвало да си намери що годе добре платена работа и да осигури повече средства за фамилния бюджет. Ако обаче нужните за това доходи не бъдат изкарани, то бедняците ще трябва да представят нови молби или да молят държавата за някаква пенсия, на която евентуално биха имали право. При условие, че семейството се състои само от един член, то той може да се надява на месечна помощ от 187 евро, при двама тя надхвърля 250 евро, за да стигне 534 евро при 4-5 души.

Сметките на Института за социална предвидливост показват, че за изплащането на поисканите до сега помощи тази година ще са нужни около 2 млрд. евро, догодина – 2,5 млрд., а през 2020 г. – 2,7 млрд. евро. Интересното е, че най-много молби за средства за борба на Апенините срещу сиромашията са получени от южните области с най-силно присъствие на организирана престъпност – Кампаня, Сицилия и Калабрия. Най-малко те пък са в богатата северна област Ломбардия и в Лацио с административен център столицата Рим.
.
.
.