Здраве
Вредни са, не са вредни...
Американски учени се опровергават едни други с доклади за електронните цигари

latimes.com
Продължават споровете доколко вредни или безвредни са електронните цигари.
.
Съвременните тийнейджъри не са бунтари

Днешните тийнейджъри са по-примерни в сравнение с предишните поколения.
Съвременните тийнейджъри избират хакерството като форма на бунт срещу семейството и обществото, а сексът, наркотиците и пушенето вече не са толкова разпространени сред тях, пише в. “Дейли телеграф”.

Предишните поколения се бунтуваха като пушеха цигари, употребяваха наркотици и правеха секс от рано. Съвременните 14-годишни обаче избягват тези традиционни форми за привличане на внимание, като предпочитат да проникват в чужди компютри от стаите си.

Изследването сред 19 500 деца беше направено от учени от Лондонския университетски колеж. Те установиха, че 20% от подрастващите са “хаквали" компютър през изминалата година. Само 1% от тях са изпратили вирус.

На въпроса правили ли са вече секс, 2% от двата пола са отговорили положително, а 11% са потвърдили, че са имали някакъв интимен контакт.

3% от участниците са редовни пушачи, а 14% са опитвали цигара.

Други старомодни незаконни дейности също се оказаха по-малко популярни от киберпрестъпленията. По-малко от 3% от запитаните са рисували графити без разрешение, а 4% са имали вандалски прояви. Едва 2% имат своя банда, 4% са задигали продукти от магазина в предишните 12 месеца, а 1% са откраднали нещо от друг човек.

Експертите установиха, че съвременните млади хора водят най-примерен начин на живот с рекордно ниски нива на консумация на алкохол, тютюнопушене, прием на наркотици и забременяване.

Момчетата са по-склонни към рисково поведение. Почти 6% са признали, че са прониквали в чужд компютър от своя, в сравнение с 4% от момичетата.

Бременността сред тийнейджърките е рекордно ниска. Тя е намаляла наполовина сред непълнолетните, като достига 21%.

Специалистите предупредиха, че опитването на алкохол и цигари на ранна възраст може да доведе до “обезпокоителни навици при 14-годишните”. Затова е важна превенцията сред учениците още от началното училище.
.
Прегръдката с лявата ръка е по-сърдечна
Прегръдката с лявата ръка е по-сърдечна, защото се контролира от емоционалната дясна половина на мозъка, съобщи в. “Дейли мейл”.

Германски учени анализираха 2000 прегръдки на летище сред заминаващи и пристигащи и ги сравниха с прегръдки между непознати. Резултатите им показват, че когато хората се накланят надясно, приятелският жест е по-малко емоционален.

Прегръдките между мъже се отклоняват от тази норма. Те са повече с дясната ръка, дори в неутрални ситуации. Причината вероятно е, че повечето гледат на тях като на нещо негативно.

“Когато хората се прегръщат, емоционалните и двигателни мрежи в мозъка си взаимодействат и предизвикват по-силно накланяне наляво в емоционален контекст”  - обясни ръководителят на изследването Юлиан Пакхайзер от Рурския университет в Бохум.

Резултатите са важни за анализиране на езика на тялото. Когато общуваме, думите осигуряват около 7 процента от въздействието, тонът на гласа - около 38 процента, а езикът на тялото - за 55 процента.
.
Следобедната дрямка е по-полезна от кафето
Следобедната дрямка ободрява като кафето, но без страничните ефекти от стимуланта, като привикване или нарушен сън през нощта, съобщи в. “Дейли мейл”, позовавайки се на австралийски специалисти.

Д-р Никол Ловато от университета Флиндърс установи, че вниманието на хората, които редовно спят през деня, е по-изострено, отколкото на тези, които си позволяват да подремнат само инцидентно.

Следобедният сън е много популярен. Около 50 процента от хората придрямват поне веднъж седмично. Той е много полезен, защото освен че ободрява, подобрява когнитивните функции, времето за реакция, краткосрочната памет, дори настроението.

Ако можем да отделим час и половина за сън през деня, ще извлечем ползата от дълбокото заспиване. В противен случай и 10-15-минутна почивка могат значително да ни освежат и да подобрят умствените ни показатели, като ползата продължава няколко часа, съветва д-р Ловато.

“Кратката дрямка е много полезна, защото човек не се чувства отпуснат или замаян, след като се събуди - каза д-р Ловато. - Причината е, че за толкова кратко време не може да се заспи дълбоко”.
.
.
.