Сух режим по балтийски
Литовците са с тежък махмурлук заради по-строги правила за спиртните напитки

Литовци пият домашно произведен алкохол от буркан за туршия.
.
В Русия крият пиячката в магазините

Пощенска марка от съветската епоха, насърчаваща трезвия начин на живот.
Проблемът с употребата на алкохол в Русия доведе до решението алкохолните напитки в магазините да бъдат скрити от купувачите с прегради, за да не се забелязват от места, на които се продават други стоки. Идеята е бутилките да не изкушават излишно пиячите.

Законопроектът за тази мярка против алкохолизма в страната бе публикуван на 23 ноември миналата година. Здравното ведомство предлага алкохолът да се постави в отделни помещения и то без информационни указатели към тях.

Освен това законопроектът допуска възможност да бъде дадено правото на индивидуални предприемачи да отказват продажба на алкохол на лица, които са в състояние на алкохолно опиянение, включително в питейни заведения и ресторанти.

По данни на здравните служби в Русия годишните продажби на водка в страната са около 1,7 милиарда литра. Местните специалисти отчитат, че около 40% от руснаците в трудоспособна възраст редовно злоупотребяват с алкохол, а около 2 милиона души от 140 милионното население са алкохолно зависими. От алкохолно отряване в страната годишно умират около 500 000 души, като в повечето случаи става въпроз за употреба на домашно произвидена водка, т.нар самогон.

Въпреки проблемите обаче, властите отчитат, че през последните 10 години употребата на спиртни напитки в Русия е намаляло с около 20%.

В началото на 80-те години на миналия век под ръководството на Горбачов в СССР започна мащабна кампания против алкохола. Тогава властите отчитат и бейби-бум, което доказа връзката между злоупотребата със спиртни напитки и демографските проблеми. В последните години правителството на Владимир Путин също взема сериозни мерки срещу алкохолизма.

Алкохолизмът отдавна се е превърнал в част от културата на Русия, като самите руснаци с голяма доза самоирония си признават за проблема. Прословутата книга на Венедикт Ерофеев „Москва-петушки”, която се разпространява полулегално през 70-те години на миналия век и се преписва и ксерокопира от милиони руснаци, засяга именно алкохолизма. Темата се засяга и в култови филми като в „100 грама за смелост”, „Особености на руския национален риболов” и др.
.
.
.