Здраве
Дебелеем от хаоса в кухнята
Разхвърляната обстановка ни провокира да се тъпчем

blogspot.com
Хаосът в кухнята подтиква хората към системно преяждане.
.
Драконовските диети вредят на сърцето

today.com
Драстичните диети не са препоръчителни за всеки.
Следобедната дрямка ободрява като кафето, но без страничните ефекти от стимуланта, като привикване или нарушен сън през нощта, съобщи в. “Дейли мейл”, позовавайки се на австралийски специалисти.

Драстичните диети могат да влошат работата на сърцето, защото увеличават натрупаните около него тлъстини, съобщи в. “Сънди телеграф”, позовавайки се на британски учени.

Учени от Оксфордския университет изследваха с ядрено-магнитен резонанс ефекта от диетите с по-малко от 800 калории дневно върху работата на сърцето и разпределянето на тлъстините в корема, черния дроб и сърдечния мускул.

Тези диети са ефикасни за отслабване, те намаляват кръвното налягане и обръщат диабета.

Резултатите от изследването на британските учени показаха, че след една седмица на диета с от 600 до 800 калории дневно, общите телесни мазнини, висцералните мазнини и мазнините в черния дроб намаляват средно с 6, 11 и 42 процента. Това значително подобрява инсулиновата резистентност и стойностите на общия холестерол, триглицеридите, глюкозата и кръвното налягане. Съдържанието на мазнини в сърцето обаче се увеличава с 44 процента, а сърдечната функция значително се влошава, включително и способността на органа да изпомпва кръв.

“Метаболитните подобрения при диетите с много малко калории, като намаляване на чернодробните мазнини и обръщане на диабета, се очаква да подобряват и функцията на сърцето. Тя обаче се влошава през първата седмица, преди да почне да се подобрява. Заради внезапното намаляване на калории от различните органи се изпускат мазнини в кръвта. Те се поемат от сърдечния мускул. Това влошава функцията му. След периода, през който тялото се приспособява към драстичните ограничения обаче функциите на сърцето се подобряват”, обясни д-р Дженифър Рейнър от екипа.

Учените препоръчват на хората със сърдечни проблеми да се посъветват с лекар, преди да предприемат драстична диета.
.
Кучетата „надушват” страха

wordpress.com
Кучетата разпознават кога човекът насреща им е уплашен и тогава е най-вероятно той да бъде ухапан.
Учени от университета в Ливърпул доказаха, че кучетата “надушват” страха и тогава е най-вероятно да се държат агресивно и да ни ухапят, съобщава в. “Мейл он сънди”.

Специалисти са провели проучване сред 694 души от графство Чешър. Сред тях имало и притежатели на кучета, и такива, които нямали домашни любимци. Учените са тествали емоционална стабилност на участниците. Те установили, че хората, които били по-уверени и по-малко невротични, по рядко бивали ухапвани.

Екипът констатирал, че несигурните хора обикновено притежавали и несигурни в поведението си кучета. Една четвърт от участниците признали, че били хапани от куче поне веднъж в живота си. Специалистите изследвали тяхната емоционална стабилност с психологически тестове. По тяхната 7-бална скала, със всяка допълнителна точка за емоционална стабилност, шансът за ухапване от куче спадал с 23 процента.

Собственици на кучета били с три пъти по-голям шанс да бъдат ухапани, в сравнение с останалите. Но учените също констатирали, че е много по- вероятно човек да бъде ухапан от непознато куче, отколкото от познато. Британски болнични данни показват, че се регистрират средно по 740 ухапвания от куче на 100 000 хиляди души население.
.
Гроздето е най-ефикасният антидепресант

organicfacts.net
Гроздето помага при депресия.
Учени от болницата “Маунт Синай” в САЩ стигнаха до заключението, че най-ефикасни и безвредни за здравето антидепресанти се получават на базата на органични съединения, съдържащи се в гроздето, съобщи Лайф.

Терапевтични изследвания показват, че гроздето не само има силен седативен ефект, но и допринася да се неутрализират много от съпътстващите депресията заболявания на нервната система.

Учените отбелязват, че депресията е свързана с редица процеси, които протичат заедно с тежки психични разстройства. Сред най-разпространените здравословни проблеми, които се появяват въз основа на депресия, са възпаленията на периферни органи на имунната система, измененията на лимфни възли и някои тъкани, както и намаляването на мозъчната активност. Потискането на имунната система в крайна сметка влияе върху синапсите - структури, които позволяват на невроните да взаимодействат помежду си.

По мнението на учените, съвременните антидепресанти имат за цел да регулират невромедиаторите - биологично активни вещества, като серотонин и допамин, които отговарят за предаването на електрохимични импулси. При това депресивното състояние и други психични проблеми често се нуждаят от по-сериозна намеса.

Учените смятат, че на базата на органични съединения в гроздето може да се създаде ДНК ваксина, която ще се подбира въз основа на особености на човешкия организъм.
.
.
.