Книгите
Бабата на Европа
Кралица Виктория приема много и различни роли, коя от коя по-впечатляващи и интересни

Кралица Виктория е символ на английската нация, на Британската империя, на сдържаното и образцово поведение и личния морал.
.
Крие ли тайни мъжкият мозък или е само различен?

Матю Хъси е любовният гуру, който стои зад успешните връзки на звезди като Ева Лонгория и Кристина Агилера.
С този наръчник Хъси ще помогне на всяка дама не само да „хване“ Правилния, но също така да разгадае мъжете – да разбере как мислят те, какво всъщност искат, как гледат на жените, взаимоотношенията, секса и обвързването.
Той изглежда секси и разсъждава така. Матю Хъси – едно нашумяло в последните години име, е любовният гуру, който стои зад успешните връзки на звезди като Ева Лонгория и Кристина Агилера. Сега той споделя революционния си подход за намирането на перфектния партньор и отговаря на въпроси, които почти всяка жена си задава в „(С)Хвани го, ако можеш” (издание на „Ентусиаст”)

След като посвещава години на изучаването на човешките нагласи и отношенията между половете, провежда стотици семинари и заснема поредица от видеа с практични съвети, Хъси решава, че е дошъл моментът да сподели опита си

Крие ли тайни мъжкият мозък, или просто функционира по коренно различен начин от женския? Защо търсенето на идеалния партньор води или до разочарование, или до купища въпроси? Може ли да се съхрани интригата в една дълга връзка?

Проницателен, забавен и директен, Хъси е екскурзоводът на всяка дама, която се опитва да открие Правилния.

„Матю е гений, чиято магия трябва да бъде споделена със света. Невероятното му схващане за връзките го превръща в абсолютния любовен гуру! Тази книга е необходим наръчник за всеки, който търси любовта“ - тези думи на актрисата Ева Лонгория като че ли са най-доброто представяне.
.
Недялко Йорданов ни радва с фейсбук стихосбирка

За по-малко от четири месеца, от октомври миналата година до края на януари, се ражда тази любопитна фейсбук стихосбирка.
В края на своите „11 по 7”, а от скоро вече на 78 години Недялко Йорданов изненадващо поднася на почитателите си първата си фейсбук стихосбирка – нова, но в същото време вече позната на неговите приятели и последователи във социалната мрежа. В продължение на „67 сутрини”, както е озаглавена и книгата, издадена от „Милениум”, във фейсбук пространството на поета се появява по едно късче от нея. Ще я откриете на книжния пазар с логото на издателство „Милениум”.

„67 сутрини” може да бъде наречена интернет или фейсбук стихосбирка не само защото стиховете в нея са били споделяни с хилядите приятели на Недялко Йорданов в мрежата, а и защото новите технологии са описани в нея. Първото стихотворение на поета със „сребърни коси” в томчето се казва Skype – то е за онова, което го отнася на „три часа самолет далече” до неговата внучка. Има не една, а две творби, посветени на изживяването във фейсбук – това „изобретение велико”. В тях прозират симпатичните образи на хората, които очакват с нетърпение и посрещат с въодушевление неговите утринни строфи, поднасят му своя „лайк наместо цвете”, а авторът  им отвръща с благодарност.

Правят впечатление и всевъзможните уж нови, а вече изтъркани думи, които използваме всекидневно – айфон, лаптоп, татус, емотикон, брачен статус, клик, ентър, файл, справка в Гугъл, есемесеси. Поетът не бяга от електронната действителност, в която всички сме потопени, напротив – възползва се от нея, шегува се с нея, описва я, разказва я. Макар че понякога се опитва да се отскубне от прегръдката й, я харесва и й се наслаждава. И това – уж ефимерно, а все по-реално измерение на живота, му носи радост. Радост, че можеш за миг, „самичък... в топлата си стая...” да споделиш с хората, без други посредници, сърцето си. И това е истинско споделяне. Обичаният поет, надминал по възраст, както отбелязва в стихотворението „78”, и Ботев, и Яворов, и Смирненски, винаги е бил искрен със своята публиката и сега също в строфите му няма и частица фалш и суета. Ту през смях, ту меланхолично и кротко той разказва за истинските неща, които вълнуват всеки от нас: за любимите хора – за отишлите си отдавна родители, от една страна, и за обичните внуци – от друга; за старостта – тази вече „десета младост”; за бедната ни родина, която е тъжна дори по Коледа и за любовта в различните й измерения. Тук са и новите герои, които ни дават патриотичен заряд – като тенисиста Григор Димитров. Стихотворението за него „Момчето, което...” стана хит през ноември точно чрез фейсбук, преди изобщо да бъде публикувано на хартия.
.
Страхът от наближаващата старост

Изтъкната френска писателка, феминистка и философ, Симон дьо Бовоар е автор на шест романа, книги с есета и философски трактати.
Неиздаваната у нас дълга новела „Недоразумение в Москва” на Симон дьо Бовоар, предназначена първоначално за сборника „Сломената жена”, но изоставена впоследствие и публикувана във Франция през 1992 година, вече е достояние на българския книжен пазар, благодарение на издателство „Колибри”. В нея ставаме свидетели на съпружеската и личностната криза, която изживяват Никол и Андре, двойка пенсионирани учители, по време на едно пътуване до Москва при дъщерята на Андре от първия му брак – Маша. Редувайки гледните точки, Симон дьо Бовоар разбулва взаимните огорчения и обвинения на героите, в които без мъка разпознаваме нея и Сартр, както и страха от наближаващата старост. В новелата тясно се преплитат личната и колективната история – недоразумението между съпрузите, възникнало по време на пътуването, и политическото разочарование. Творбата предоставя завладяващо критично свидетелство за Съветския съюз в средата на шейсетте, а прозрачният, въздействащ стил я сродява с най-добрите страници от творчеството на писателката.
.
.
.