Буква решава спора за Македония
Скопие се надява на позитивен изход до лятото

Граждани минават покрай вече премахнатите знаци със старото име на летището.
.
Албания иска общ президент с Косово

Еди Рама поиска общ президент за двете държави.
Миналата неделя Косово отбеляза 10-тата годишнина от своята независимост с пищен военен парад.
Албанският министър-председател Еди Рама заяви в Прищина, че допуска възможността един ден Косово и Албания да имат „общ президент като символ на национално единство”, предаде Франс прес.

„Косово и Албания ще имат обща външна политика, а не само общи посолства и дипломатически представителства”, заяви Еди Рама пред косовския парламент по повод на десетата годишнина от независимостта на Косово. Двете страни имат няколко общи консулства, отбелязва АФП.

„А защо не един президент, като символ на национално единство, с национална политика за сигурност”, продължи албанският президент.

Това изявление няма да се хареса в Сърбия, чиито лидери редовно обвиняват Тирана, че има планове за „велика Албания” - което тя отрича. Сърбия не признава независимостта на бившата си провинция Косово. Диалогът за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина е замразен, добавя АФП.

Президентите на Косово Хашим Тачи и на Сърбия Александър Вучич изразиха желание той да бъде подновен. „Трудният диалог със Сърбия ще бъде исторически. Албанците и сърбите ще съжителстват в бъдеще като две държави, поддържащи добросъседски отношения и членуващи в Европейския съюз”, каза албанският премиер социалист.

Хашим Тачи заяви, че ще се стреми държавата Косово да се сдобие възможно най-бързо със собствена армия.

Косово има сили за сигурност, но не и армия и е под закрилата на НАТО. „Силите за сигурност на Косово имат отдавна всички способности и действат като истинска армия на държава - професионална и многоетническа”, каза Тачи.

Независимостта на Косово е призната от 115 страни, включително Съединените щати и 23 от 28-те страни в Европейския съюз. Около 80 страни, сред които са Русия и Китай, отказват да я признаят, добавя АФП.
.
ЕС шамароса Гърция

Алексис Ципрас
Еврогрупата отказа поредния траниш по спасителната програма за Гърция. Правителството на премиера Алексис Ципрас е подложено на силен натиск и трябва да решава множество проблеми на фона на растящо социално недоволство и липса на доверие в политическата система.

Студеният душ от Еврогрупата заради неодобрения от нея нов транш за Гърция попари кабинета, а процесите и събитията в страната текат с такова скоростно темпо, че не могат да бъдат предвидени. Правителството навлиза в изключително тежък период, тъй като е призвано да вземе много критични решения.

В коалицията се готвят за битка в парламента, където ще се обсъжда предложението на премиера за съставяне на разследваща комисия по корупционния скандал с швейцарския фармацевтичен гигант „Новартис“, която да потърси наказателна отговорност за десет политици - двама бивши премиери и осем бивши министри. За тях има съмнения, че са взимали подкупи, за да рекламират лекарствата на въпросната компания. Според печата тези подкупи са възлизали на 50 млн. евро.

В материала се казва още, че всичко това се случва в момент на ескалирало напрежение в гръцко-турските отношения, породено от инцидента миналата седмица край островите Имия/Кардак, от непрестанните нарушения на гръцкото въздушно и морско пространство в Егейско море от турски самолети и кораби, и от появилия се нов казус с доплавалите до гръцки остров 17 турски граждани, поискали политическо убежище в Гърция.

Събитието натоварва допълнително гръцко-турските отношения, като се имат предвид настойчивите искания на Анкара за екстрадиране на осем турски военни, дезертирали след опита за преврат в Турция, посочва Нюз.ин.
.
.
.