Бандата на банкера беглец
Доказателствата по делото са събрани в 1360 тома, наблюдаващият прокурор ги нарече „малка училищна библиотека”. Близо 4 млрд. лева от източените 5,6 млрд. лв. от КТБ са потънали във „Фирмата” на Цветан Василев

Ивайло Цветков
.
Щерката се прави на невинна девица

Радосвета Василева
Добре отгледано вече второ поколение дебелоочие и парвенющина демонстрира дъщерята на Българския Мадоф Радосвета Василева. Щерката на банкера беглец от няколко месеца се опитва, както винаги с финансовите възможности на крадливия си баща, да организира пропагандна кампания в негова полза. Докато мустакатият аферист, който се укрива в Сърбия от родното правосъдие, което му потърси отговорност за източването на КТБ пробва да финтира съда, който стартира делото за източването на КТБ, пращайки писмо от Белград, вместо да се яви лично пред магистратите, с което нагло настоява за прекратяване на процеса, щерката беглец даде видеоинтервю в полуанонимен интернет сайт, което впечатли на първо място с нечувания си слугинаж. Иначе самата Радосвета се опита да артикулира опорните точки на платените с откраднати пари от КТБ глашатаи на баща є.

Типично за парвеню без реална връзка с външния свят Щерката беглец се опита да се представи за сериозен учен, който нямал никакво отношение към делата на баща си. Не така смята прокуратурата, която й повдигна обвинение за пране на пари заради покупко-продажбата на 360 кв. м апартамент в курорта Свети Константин и Елена. Той й е продаден от един от солидните кредитополучатели от КТБ и основна брънка в схемите на банкера беглец - „Хелт енд уелнес”. За него тя брои на дружеството през 2013 година 2,194 млн. лв., „дарени” от баща й. Само две години по-късно – през 2015 година, Василева-младша продава апартамента на друго свързано с баща й дружество, също кредитополучател от КТБ - „Агро ин 2001”, за 190 000 лв. Там по нейно нареждане са поставени златни чешми. Колко невинна девица е Василева разкриват и изтекли преди време в Блиц имейли, в които лъсва, че е колела и бесила сред подчинените във финансовата пирамида на татко й. Така например в едно от писмата, адресирано до изпълнителните директори на трезора, високопоставени служители в него и дори до баща й Цветан Василев, т.нар. научен работник много информирано обсъжда коледните възнаграждения в банката. В друг мейл открито обявява: „Заплатите ги плаща баща ми, той преценява: Всичко е делегирал на мен и на Любо”. В мейл до ръководството на мастития кредитополучател „Хелт енд уелнес” пък открито заявява: „Решаваме единствено аз и баща ми, а на този господин вече му е казано „не”...”
.
.
.