Евродепутатът Николай Бареков категоричен:
Корпоративни интереси стоят зад фалшивите новини у нас

Николай Бареков
.
И кабинетът подхваща финансирането на медиите
Кабинетът започна подготовката на законодателни промени за гарантиране на прозрачност в собствеността и финансирането на медиите у нас и тяхното разпространение.

Правителството одобри създаването на работна група с участието на министрите на икономиката, на финансите и на културата и определени от тях експерти от ведомствата. Те ще предложат механизъм за разкриване на крайния собственик на медийния доставчик и източниците му на финансиране, отговорния държавен орган, който ще прилага механизма, както и размера на санкциите. Ще се регламентира задължение КЗК да изготвя периодично анализи на медийния пазар у нас. В случай на нарушена конкуренция да бъде създаден механизъм за нейното възстановяване, пише в решението. Експертите имат 14 дни да сезират КЗК да направи анализа.

Парите на медиите да бъдат извадени на светло, предлагат и депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева. Преди три седмици те внесоха в НС промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.
.
.
.