Балканите
Ципрас готви изненадващи избори
Два варианта за предсрочен вот отлежават на бюрото на премиера

ЕПА/БГНЕС
Най-тежката задача за Алексис Ципрас е изборът на точната дата за предсрочните избори.
.
Юнкер: Македония е на прав път

Жан-Клод Юнкер
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви на обща пресконференция с македонския премиер Зоран Заев Юнкер, че страната е постигнала голям напредък, но трябва да предприеме още стъпки по пътя към ЕС, като посочи, че решението за всяка страна ще се взима въз основа на нейните индивидуални постижения.

Юнкер препоръча на македонските власти да решат спора за името с техните гръцки приятели. Той вижда напредък в процеса на решаване на спора за името, а като доказателство за това са промените на летището след решението на правителството то да бъде преименувано като знак на отстъпка в процеса на преговорите.

Заев заяви, че на срещата с председателя на Европейската комисия е посочил, че страната полага усилия за подобряване на добросъседските отношения. Македония поставя акцент върху изграждането на нови мостове на сътрудничество, отворен диалог, основан на взаимно уважение. Затварянето на дългогодишните въпроси не е просто. Окуражени сме от договора за добросъседство с България, продължихме със сериозна посветеност да работим за решаване на проблема, който Гърция има с нашето конституционно име, заяви Заев.

Македонският премиер подчерта, че за правителството е приемливо име с географско определение, което ще направи разграничение между Македония и региона в Гърция, който носи същото име. Настояваме за решение, което ще бъде трайно, но и ще уважава достойнството и ще защити идентичността на двете държави, заяви Заев.
.
3,4 млн. румънци емигрирали за 10 години
Броят на румънците, които са напуснали родината си между 2007 г. и 2017 г., е възлязъл на 3,4 милиона души. Тази цифра поставя Румъния на второ място в света, след Сирия, по отношение на емиграцията според данни на ООН. Това заяви Лучиана Лазареску от Центъра за изследване и документиране в сферата на интеграцията на имигрантите на конференция по международен изследователски проект, предаде агенция Медиафакс.

Представените данни показват, че близо 17 процента от населението на Румъния е емигрирало в периода 2007-2017 г.

В началото на 90-те години населението на Румъния е било 23,2 милиона души, а сега е 19,5 милиона.

Не може да се говори за компенсиране на емиграцията с имиграция, тъй като към дата 31.12.2017 г. в Румъния са се били установили близо 117 000 чужденци, от които 3900 души под международна закрила, бежанци или под други форми на защита. Броят на молбите за политическо убежище е нараснал от 1 500 през предишни години, на 4 820 през 2017 г., бе посочено още на конференцията.
.
.
.