Криза
Италия гони над половин милион мигранти
Северната лига предлага корабите с нелегални да се спират още в Средиземно море

.
Либия държи бежанци в затвори

Сборен пункт на бежанци от Субсахарска Африка в Либия. Мнозина от тях се оплакват от отношението на либийските власти.
 Северноафриканската държава е отправна точка за стотици хиляди желаещи да напуснат континента

Инна Лазарева,

Фондация Томсън Ройтерс

Завръщането на Франк в Камерун беше истинско чудо за Дорис, изгубила надежда да види отново брат си жив, след като приятели й казали, че лодката, с която тръгнал от Либия за Италия, се е преобърнала.

Тя обаче го откри сред 164-та уморени, замаяни и измършавели камерунци, върнати този месец у дома от Международната организация по миграцията (МОМ) със самолет от Либия.

“Не можах да повярвам”, каза 30-годишната Дорис пред Фондация Томсън Ройтерс, след като горещо прегръща Франк в един хотел в центъра на камерунската столица Яунде. “Не исках никой да ми дава измамна надежда”.

Двадесет и осем годишният Франк, който отказа да съобщи цялото си име, оцелял при корабокрушението, а също след отвличане и мъчения в Либия - основната отправна точка за десетките хиляди африкански мигранти, които всяка година прекосяват Средиземно море, за да стигнат до Европа.

При емоционалното събиране с близките си завърналите се говорят с тревога за бъдещето и особено за намирането на работа у дома - главният проблем, накарал ги да заминат за чужбина.

От ноември Камерун, МОМ и Европейският съюз са върнали най-малко 1000 мигранти у дома от Либия, Мавритания, Мали и Нигер.

Най-много от върнатите са били спасени от либийски затвори (където границата между официален център за задържане и експлоататорско трафикантско предприятие е доста размита) след появата на съобщения за африканци, продавани на пазари за роби за принудителен труд.

В хотела в Яунде някои от върналите се имаха рани или куцаха и бяха склонни да разкажат за ужасите, които са преживели. Други стояха настрана, проучвайки новата за тях обстановка, слисани и невярващи на очите си.

Хиляди мигранти се давят всяка година, опитвайки се да преплават Средиземно море в препълнени лодки, а според МОМ от началото на 2018 г. по опасния маршрут са изгубили живота си над 400 души.

Франк едва оцелял, когато приятелят му паднал в морето и лодката им, предвидена за 100 души, но натъпкана с над 500 тръгнала да се преобръща.

“Исках да скоча във водата след него, но както стоях изправен, едно момче до мен ме хвана здраво през кръста и не ме пускаше, крещейки от ужас”, разказва той, седнал в едно кафене, загледан в младежи които мият коли и разнасят плодове.

“Това ме спаси, понеже после нямаше да мога да се кача отново на лодката”, добавя той.

След като бил спасен от либийски рибари, той бил отведен в затвор. Осигурил свободата си, като платил на похитителите 1500 евро. Докато се прибирал обаче, бил отново пленен от мъже с калашници, които го отвели в друг затвор. Накрая успял да се свърже с представител на камерунското посолство, който уредил връщането му в родината.

Преследван от спомени, Франк още не е разказал на семейството си много от онова, което му се е случило. Той каза, че не иска да мисли за миналото, а да си намери работа.

В това отношение Франк може да се възползва от Доверителния фонд от 3,2 милиарда евро на ЕС за Африка, създаден в опит за спиране на притока на мигранти към Европа чрез осигуряване на професионално обучение и намиране на работа в родината им.

Фондът финансира обща инициатива с МОМ за приобщаване на мигрантите, върнали се в Камерун, и им помага да овладеят занаят и да започнат бизнес, като им отпуска заеми.

“Травмата от преживяното няма да изчезне за ден, но тези хора всъщност се връщат с известно предимство пред другите млади хора в Камерун, тъй като вече са наясно, че чужбина не е рай, така че са по-мотивирани да се възползват от възможностите у дома”, казва Феликс Мбаю, генерален секретар на камерунското министерство за външни отношения.

Схемата насърчава мигрантите да са заемат с общностно-ориентирани проекти в земеделието, животновъдството и други области, които могат да се самоиздържат, казва ръководителят на МОМ Камерун Бубакар Сайбу.

“Стремим се да им осигурим най-добрите опции, тъй като трябва да създадем трайни възможности”, казва той.

През януари Камерун лансира също пилотен проект за разкриване на центрове по заетостта, предлагащи информация и съвети на хора, които търсят работа или искат да придобият или повишат квалификацията си.

Франк, който се е обучавал да прави и реди подови плочки, казва, че смята да започне бизнес заедно с водопроводчик и дърводелец, които срещнал в затвора в Либия и с които се върнали със същия полет в родината. Той не е склонен да замине отново за чужбина.

“Прекалено рисковано е. Не препоръчвам на никого да поема по този път”, казва Франк. Той обаче няма да има друг избор, ако новия му бизнес не потръгне. “Вече не знаем как е животът тук. Ще трябва наистина да започнем наново от нулата”, признава той.
.
Франция иска да облекчи процедурите за експулсиране

Незаконен бежански лагер край канала Сен Мартен, Париж.
Политика

Френското правителство представи спорния си законопроект за предоставяне на убежище и имиграция. Предвидените в него строги мерки бяха разкритикувани от левицата и правозащитни организации и предизвикаха остра реакция дори сред мнозинството на президента Еманюел Макрон, предаде Франс прес.

Според правителството целта на законопроекта е да се ускори експулсирането на хора, които не отговарят на изискванията за получаване на убежище, и да се подобрят условията за онези, които получават право да останат в страната, като им се осигурят повече занимания по френски език и обучение за работа, посочва Асошиейтед прес.

Предвижда се съкращаване на срока за проучване на молбите за убежище от 1 година на 6 месеца.

Една от ключовите мерки в законопроекта, целяща да улесни експулсирането, е удвояването на максималния срок на задържане на 90 дни (дори на 135 в случай на противопоставяне). Текстът предвижда глоба от 3750 евро за онези, които влизат незаконно в шенгенската зона на ЕС.

Окачествен от вътрешния министър Жерар Колон като “балансиран”, законопроектът предизвика критики и търкания дори в президентската партия - част от депутатите смятат, че той е прекалено репресивен.

“Санкционирани ще бъдат най-уязвимите. Не е забранено в законопроектите да има известна човечност”, заяви в Националното събрание депутатът от президентската партия “Република, напред!” Жан-Мишел Клеман, бивш социалист.

Очаква се стачка на няколко френски организации, защитаващи правата на бежанците и мигрантите.

Десницата и крайнодесните, за сметка на това, смятат текста за твърде толерантен. Той се състои от “малки технократски уточнения, но не предвижда необходимата трансформации в имиграционната политика”, отбелязва депутатът от десноцентристката партия “Републиканците” Гийом Лариве.

Миналата година във Франция са регистрирани рекордните над 100 000 молби за убежище, със 17 процента повече, отколкото пред 2016 г. Убежище е предоставено на 36 процента от хората, подали молба.

Най-много молби за убежище са били подадени от албанци, афганистанци, мигранти от Хаити и Судан. През 2014 г. имигрантите в страната са били близо 6 милиона.

Според допитване французите се отнасят като цяло благосклонно към правото на убежище, но същевременно 63 процента от запитаните смятат, че в страната им има твърде много имигранти, а едва 37 на сто одобряват действията на президента Макрон в областта на миграцията.

През април законопроектът ще бъде обсъден в парламента.
.
.
.