Афиш
Мариан Бачев съветва Лафазанов в „Да, г-н премиер!”
Британски политически фарс разкрива мръсните игри на властта

Премиерът и неговият личен секретар: Тони Минасян шепне в ухото на Лафазанов.
.
Нина Николина дебютира с “Магическите гласове на България” в Страсбург

Нина Николина ще блесне с изпълнението си в Страсбург.
Нина Николина е музикален продуцент и една от певиците в новия проект “Магическите гласове на България”, който ще има официална премиера на 9 март в престижната концертна зала Cit? de la musique в Страсбург.

Новият проект е гвоздей в програмата на гала концерта, организиран от Министерство на културата, Българския културен институт в Париж и мисията ни в Страсбург по повод Българското председателство.

Галата ще мине под наслов “Женските гласове на България” и включва изпълнения на новата формация “Магическите гласове на България”, в която участват гласовитите народни певици Александра Борисова, Бисерка Пиларска, Атанаска Бонева, Таня Първанова, Еличка Кръстанова.

Нина Николина ще представи и друг свой популярен проект “Пендара етно проджект”, който развива с дългогодишния си приятел и колега Калин Вельов.

По време на концерта ще прозчвучат някои от най-популярните, български народни песни като “Седнало е Джоре“, “Бре Петрунко”, “Дилмано” , “Полегнала е Тодора” и “Мори айда, айда ”.

В концерта задочно чрез специални видеа участват световноизвестното българско сопрано Соня Йончева и Силви Вартан.
.
Актьори от всички поколения кандидатстват за ателието “Луда трева”

Иван Добчев
Актьори от всички поколения могат да кандидатстват за ателието “Луда трева” - за новия проект на Театралната работилница “Сфумато” по Йордан Радичков. Срокът е 20 март.

Програмата “Ноев ковчег” включва два спектакъла - “Луда трева” с режисьор Маргарита Младенова и “Нова библия” с режисьор Иван Добчев.

“Надявам се по време на ателието - от 22 до 31 март в “Сфумато”, да се завърнем заедно в Радичковия свят и да преоткрием неговата поетика - законите, по които се живее там, да събудим сетивата и творческата си природа за невидимото през видимото, за чудото на живота и тайните на битието. Надявам се също през ателието да се събере трупата от 11 актьори /или поне част от нея/ за бъдещия спектакъл, който ще се репетира през април, май, юни и септември 2018 г.”, посочва Маргарита Младенова, директор на Театралната работилница, цитирана от БТА.

Няма възрастови ограничения за участие. Задължителното условие е да са прочетени поне романът “Ноев ковчег” и сборниците “Луда трева” и “Акустично гърне”. Кандидатите трябва да подадат молба и кратка творческа биография в “Сфумато” най-късно до 20 март.

Замисълът на проекта е да възсъздаде на сцената света на Радичков и неговите човеци в контекста на 21-ви в., да направи нов театрален превод на неговите послания - предупреждения за съдбата на уникално българското в срещата му с Европа и света, да реабилитира живата връзка на българина с природното и магичното в битието и да ги защити като непреходна ценност, като наш принос в разноезичния поход на културна Европа към човешки ценности и одухотворяване на общия ни живот.

Заглавието “Ноев ковчег” присъединява нашето убеждение към убеждението на автора, че литературата и театърът са призвани да пренесат жива паметта за ценности през потопа на амнезиите и изчезването, отбелязват от екипа.
.
.
.