Здраве
Намалените нива на аминокиселини водят до депресия
300 млн. души по света страдат от заболяването

psychology-spot.com
Макар получените резултати да показват, че депресираните хора са с намалени нива на аргинин в кръвта си, това не означава, че приемането на добавки аргинин ще им осигури защита срещу депресия.
.
Лекарствата са ефикасни срещу проблема
Мащабно проучване, целящо да разреши отдавнашния спор за ползата от антидепресантите, установи, че мекидаментите наистина са ефикасни срещу остра депресия при възрастни индивиди, предаде Ройтерс. Международното изследване - метаанализ на резултатите от 522 изпитания, покриващи 21 масово използвани антидепресанта и обхванали близо 120 000 пациенти, показва, че част от медикаментите са по-ефикасни от други, докато някои дават по-малко странични ефекти.

Авторите на анализа са установили, че всичките 21 антидепресанта са по-ефективни от плацебо.

„Антидепресантите се прилагат рутинно по света, но въпреки това продължава да тече сериозен дебат относно тяхната ефективност и поносимост. Въпросните медикаменти са ефикасно средство срещу остра депресия, което не означава, че винаги трябва да бъдат първият избор за лечение”, пишат изследователите в сп. „Лансет”.

Макар да потвърждава ефективността на антидепресантите, проучването установява някои различия. Като цяло е отчетена тенденция за по-добра поносимост към по-новите медикаменти заради по-малкото странични ефекти.
.
Терапия за хроничните болки предлага новооткрит национален център

 
Животът е кратък и не си струва да го прекарвате в болка - под това мото действа новооткритият Национален център за лечение на болката, който предлага уникални терапии на българските пациенти. От хронична болка страдат повече от 1,5 милиарда души по света. Това е и най-честата причина пациентите да търсят помощ от лекар. На определен етап от живота си над 90% от хората имат болка в гръбнака. За съжаление, при над 40% от подложилите се на операция, тя не води до облекчаване на страданието. Болката е и един от най-неприятните симптоми на повечето онкологични заболявания, обобщават специалистите в центъра.

Това е първият по рода си специализиран медицински център за медикаментозно и интервенционално овладяване и лечение на болката у нас. В България все още няма друга такава специализирана клиника, която да разполага с цялата гама от най-съвременна апаратура, леглова база и специално подготвени специалисти, обобщи д-р Севим Халибрям пред журналисти в пресцентъра на БТА.

Индивидуално лечение ще се предлага при различни прояви на болка, продължаващи повече от три месеца, което вече я превръща в хронична. Това включва болки от трайна мигрена, тригеминална или окципитална невралгия, херпес зостра, невропатична болка след лъчетерапия, болка в сакроилиачната става и опашната кост и много други. Предстоят разговори и инициативи за създаването на клинична пътека, каквато в момента не съществува.

За работа с центъра са привлечени отлично подготвени специалисти от областта на неврологията, физиотерапията и рехабилитацията, неврохирургията, онкологията, хематологията, хирургията и ортопедията. Всички пациенти със средна към силна болка, която е трудна за овладяване и/или има потенциал за хронифициране, са поканени за консултация със специалист в Националния център за лечение на болката и преценка за използване на интервенционални техники на обезболяване, за да може настоящата им терапия да бъде оптимизирана, а при необходимост - да им бъде предоставена информация за различните интервенционални възможности за повлияване на тяхната болка - онкологична или неонкологична.
.
Антибактериалните кърпички са безполезни

 
Антибактериалните кърпички и спрейове за почистване са безполезни, предупреди британски специалист, цитиран от в. „Дейли мирър”. Според доктор Клеър Ланьон от университета Нортумбрия, родителите, които купуват подобни продукти, „пилеят парите си”.

Причината е, че бактериите могат да се размножават на интервали от 20 минути.

„Някои бактерии могат да се делят на всеки 20 минути, така че не отнема много време на една клетка да се превърне в един милион клетки. Всъщност това може да стане за около 6,6 часа”, обясни специалистът.

Решението е доста просто. „След проведеното изследване, открихме, че много антибактериални почистващи продукти не са толкова ефикасни, както добрите стари сапун и вода”, добави тя. Сапунът е по-добър в почистването, защото съдържа съставки, които разрушават клетъчните стени на бактериите.

Доктор Ланьон проведе експеримент, при който откри „рязко увеличаване” на броя на бактериите само 12 часа, след като кухнята е била почистена с мокри кърпи.

Тя обясни, че трябва да внимаваме като чистим „рискови” храни, като пиле, морски дарове и яйца, но е нормално да имаме бактерии вкъщи. Това е полезно за имунната ни система, а и да поддържаме дома си стерилен е невъзможно.
.
Изкачването на стълби помага на възрастните жени

shavonmeyers.com
Не е нужно възрастните жени да посещават гимнастически салони, за да бъдат в добро здравословно състояние - достатъчно е да изкачват стълби, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Да се открие подходящият вид физически упражнения за жените в постменопауза не е лесна задача, отбелязаха от Северноамериканското дружество на жените в постменопауза. Например интензивните тренировки за издръжливост намаляват свързаната с напредналата възраст загуба на мускулна маса, но могат да увеличат кръвното налягане.

Комбинирането на аеробни упражнения с тренировки за издръжливост може да реши този проблем, но много жени уверяват, че не разполагат с нужното време и средства, за да получат достъп до гимнастически салон.

„Изследването показва, че изкачването на стълби може да е ефикасно за предотвратяване или намаляване на негативния ефект от менопаузата и напредналата възраст върху сърдечносъдовата система и мускулите на краката на жените в постменопауза с високо кръвно налягане”, заяви изпълнителната директорка на дружеството Джоан Пинкертън.

Това не означава да се изкачват един-два реда стъпала дневно. В изследването участвали жени в постменопауза в Южна Корея, които изкачвали 192 стъпала, между два и пет пъти дневно, 4 дни в седмицата. Получените резултати показват, че тези упражнения подобряват здравето на артериите, намаляват кръвното налягане и увеличават силата на мускулите на краката. Допълнителните ползи включват загуба на телесно тегло, намаляване нивото на холестерола и на риска от остеопороза.

Резултатите от изследването са публикувани в Menopause.
.
.
.