Отровиха руски шпионин в Англия
Бившият полковник от ГРУ предавал свои колеги на МИ-6

Полицаи отцепват къщата на двойния агент в Солсбъри.
.
„Гардиън”: Покушението е показно
Според „Гардиън” има теория, според която руската държава атакува предатели, за да демонстрира риска от обвързване със западни разузнавателни агенции. А големият въпрос от покушението в град Солсбъри е моментът на демонстративното му извършване. Предположенията, че това може да е тактика за спечелване на гласове две седмици преди президентските избори в Русия са неубедителни, Владимир Путин със сигурност ще бъде преизбран. Мнозина руснаци са патриотично настроени и приемат новата агресивна външна политика на Кремъл, но едва ли убийството на бивш шпионин, за когото малцина са чували, ще предизвика народно въодушевление, пише изданието.

По-вероятно е това да е възпиращ ход, който цели да напомни на руските агенти на оперативна работа за потенциалния риск от сътрудничество със западни служби, продължава „Гардиън". Всяка година руски топразузнавачи говорят за активни опити на ЦРУ и други западни агенции да вербуват руснаци. Част от тази пропаганда е за вътрешна употреба, но няма съмнение, че западните шпионски централи са активни в Русия.

По-нататък в коментара си вестникът припомня, че през януари двама изтъкнати руски експерти по кибернетична сигурност бяха арестувани и обвинени в сътрудничество с ЦРУ и според някои този случай е свързан с твърденията за кибератаки срещу изборите в САЩ. За разлика от съветско време, сега има по-малко основания за преминаване в другия лагер по идеологически причини, защото западните централи могат да предложат финансови стимули. А руски медии писаха, че на процеса срещу Скрипал руската прокуратура е твърдяла, че той е вербуван срещу пари.

Но все пак е необичайно, да се атакуват шпиони, след като те са били пуснати на свобода вследствие на размяна между разузнавателни централи, пише лондонското издание. То цитира експерт, според когото е възможно Скрипал да е наказан, защото „все още работи за британското или друго западно разузнаване, а не е просто пенсионер". „Гардиън" признава, че много покушения срещу руснаци в чужбина са част от финансови войни и не са поръчани непременно от Кремъл (като примери са посочени убийствата на банкера Герман Горбунцов в Лондон през 2012 г и на руския депутат Денис Вороненков в Киев миналата година). Обаче нападението срещу Сергей Скрипал по-вероятно спада към категорията на покушения, одобрени и организирани от руската държава, заключава британският вестник „Гардиън".
.
Кремъл: Очаквахме да обвинят Русия
Мила КУДРИНА, МОСКВА

В Кремъл не са удивени от появилите се обвинения по адрес на Русия след инцидента с бившия руски разузнавач Сергей Скрипал, предадоха агенциите.

Това заяви говорителят на президента Путин Дмитрий Песков, коментирайки твърденията за съпричастност на руски граждани към случилото се.  „Ние не разполагаме с информация какво може да е станало причина за тази трагическа ситуация, с какво се е занимавал този човек и с какво може да е свързан инцидентът. Затова не мога да дам какъвто и да било коментар”, посочи Песков, цитиран от Интерфакс. Говорителят на Кремъл увери, че Москва е готова да помогне на Лондон в разследването на случая, но уточни, че на този етап никой не се е обръщал с такава молба. „Нека изчакаме! Москва винаги е открита за взаимодействие”, подчерта Песков. Той не можа да даде еднозначен отговор на въпроса ще провежда ли Русия самостоятелно разследване на инцидента с бившия разузнавач, който през последните години е шпионирал в полза на британското разузнаване.
.
.
.