Книгите
Шведска маса за мъже и жени
Фундаменталната разлика между едните и другите е... 15 реда

La Uni?n de Morelos
Новаторският роман на Милорад Павич е провъзгласен за шедьовър, а той самият си остава един от най-тачените и най-превеждани балкански писатели в света.
.
Когато сънят си отиде и пашкулите се разкъсат...

Неочаквано провокативен и прекрасно драматичен съвместен труд на баща и син, който изглежда особено актуален в наши дни.
Баща и син – Стивън и Оуен Кинг се допълват до степен, която изглежда доста плашещо. Провокативен и драматичен, хорърът „Спящите красивици” (ИК „Бард”) е четиво, в което границите между реалното и нереалното се размиват.

В едно бъдеще, което е толкова близко, че може да бъде и днес, с жените, се случва нещо странно, когато заспят. Телата им се обвиват в тънки нишки, които образуват пашкули. Ако бъдат събудени, ако някой разкъса или разреже обвивката им, жените подивяват и стават невероятно агресивни. А докато спят, те се озовават на друго, по-добро място, където цари хармония.

Една жена, мистериозната Иви Блек, е недосегаема за благословията или проклятието на сънната болест. Дали тя е медицинска аномалия, която трябва да бъде изучавана? Или демон, който трябва да бъде унищожен? Сами, оставени на все по-първичните си подбуди, мъжете се разделят на враждуващи фракции. Едни искат да убият Иви, други – да я спасят. Трети използват хаоса, за да отприщят собственото си отмъщение срещу нови врагове. В света, станал най-неочаквано изцяло мъжки, всичко се превръща в насилие. Действието се развива в малко градче в Апалачите, където основният работодател е женски затвор.

„Стивън Кинг е най-вече майстор разказвач, който бавно, но неотклонно засилва напрежението в историята, докато не го докара до почти непоносимо ниво” - Милоуки Джърнъл Сентинел.

„Епичен, амбициозен и неудържимо отдаден, Оуен Кинг притежава рядко завладяваща енергия, прецизност и обич към хората” - Ню Йорк Таймс Бук Ривю.
.
Страстен танц със съдбата

Късният роман на Ремарк, писан през 1951 г., излиза в ново издание с твърди корици.
Двама души без бъдеще – неговото до следващото състезание, а нейното – до поредния кръвоизлив, намират в любовта убежище от самотата, бягство от собствените си невидими клетки, безизходицата и дебнещата ги смърт.

Крехката Лилиан Дюнкерк, преживяла Втората световна война в подземията на Париж и прекарваща дните си в санаториума „Бела Виста” в Швейцарските Алпи, и автомобилният състезател Клерфе, изкарал войната във военнопленнически лагер и поразен от бацила на отчаянието и отчуждението, се понасят в страстен танц, в съвместно състезание с фаталния край на омагьосаната кръгова писта, наречена съдба.

Мъжът, който изглежда безсмъртен, и жената, бягаща от своята тленност, се допълват перфектно в пътешествието си до ръба на света.

Каква е цената на живота след две световни войни? И в колко точно мигове се измерва щастието?

Късният роман „Живот назаем” на Ерих Мария Ремарк (издателство „Сиела”) поднася на читателите голямата тема за любовта като спасение и за вдишванията и издишванията като източник на надежда дори там, където нейният огън отдавна е угаснал.
.
Опа, имаме планетарен проблем!

Ако искате да разберете какво е било преди „Игра на тронове”, това е вашето фентъзи.
Хевиланд Тъф е пътуващ търговец, вегетарианец и любител на котки – три в едно. Освен това той е на ръба на мизерията и едва свързва двата края. Внезапно става собственик на гигантски биоинженерен кораб, който може да клонира всяка форма на живот и да я отглежда за броени часове. Тъф се обявява за „екологичен инженер”, който може да реши всеки планетарен проблем. Но действията му често създават проблеми, вместо да ги решават...

Дълго преди „Игра на тронове” да стане сензация, Джордж Р. Р. Мартин разведе читателите си из космоса с фентъзито „Пътешествията на Тъф” (ИК „Бард”). Тъжната истина на историята учи, че неблагоразумните маси винаги следват силните, а не мъдрите.
.
Игра на живот и смърт

„Дълбоко психологическа и силно препоръчителна, предизвикателна и незабравима митична история” - така определя романа The Book Reporter.
Загадъчна мистерия и готическа сага, социален разрез и психологическо изследване на сексуалното пробуждане. Това е култовият роман на Моника Фагерхолм „Момичето от Америка” (издателство „Персей”), публикуван вече в 15 страни и получил високи награди и оценки в САЩ, Франция, Швеция и Финландия.

През 1969 г. странно момиче, убивайки времето си в увеселителен парк на Кони Айлънд, записва на автомат грамофонна плоча с песен. Когато след време момичето, замесено в любовен триъгълник, мистериозно се удавя в едно финландско езеро, плочата е една от малкото следи, останали от краткия й земен път, и възбужда сред децата от селището край съдбоносното езеро желание да открият истината за случилото се. Смъртта й става част от местната тийнейджърска митология и подхранва копнежите на момчета и момичета в опасните игри на живота и смъртта. Но минава време, децата порастват и детските им игри се изпълват със страст и чувственост.

Моника Фагерхолм е един от най-значимите финландско-шведски писатели днес, прочута с необичайния си стил, сходен с този на готическия роман и филм ноар и изпълнен с дълбок психологизъм. Тя умело води криминалната интрига от началото до края, а дори и след това не разкрива всички карти, за да не пречи на читателя да продължи да се наслаждава на магическата атмосфера на половинчатото знание.
.
.
.