Досиетата Х
Когато Земята спре да се върти

.
Архив на ужасите
Земетресенията са едни от най-страшните природни бедствия. Вижте 10-те най-опустошителни труса в историята:

1. Валдивия, Чили -  магнитуд 9.5 по Рихтер,  22 май 1960 г.

Говорейки за земетресението в Чили, там те са ежедневие. Най-опустошителното е във Валдивия, Чили. То е било с магнитут 9,5 по скалата на Рихтер, което се равнява на масивна мощ от 178 гигатона. Тази мощ може да се сравни с избухването на 1000 атомни бомби по едно и също време. Земетресението е усетено чак в Хаваите, на 700 километра от епицентъра. Жертвите са около 6000, а щетите са за над 1 милиард долара.

2. Великото земетресение  в Аляска -  магнитуд 9.2 по  Рихтер, 28 март 1964 г.

Името си казва всичко! Това е едно от най-опустошителните земетресения в историята, поради високия магнитут. Жертвите са 150, а щетите са за стотици  милиони долари. Земетресението е усетено дори в Америка, а цунамито, което го последвало, е взело повечето от жертвите.

3. Суматра, Индонезия - магнитуд 9.1 по Рихтер, 26 декември 2004 г.

Суматра е един от регионите с най-много земетресения. Това земетресение обаче е взело много повече жертви и води до огромни разрушения. Поовече от 1500 души загиват след гигантските вълни цунами, ударили бреговете. Няколко дни по-късно в същия район е имало и вулканично изригване, което също се дължи на земетресението.

4. Сендай, Япония - магнитуд 9.0 по Рихтер, 11 март 2011 г.

Кой може да забрави земетресение, което е причини цунами, ударило атомни централи и направи околната среда опасна гоини след това. Земетресението през 2011 г. се смята за едно от най-опустошителните в историята.

5. Камчатка, Русия -  магнитуд 9.0 по Рихтер, 4 ноември 1952 г.

Представи си 9-метрова вълна, която се движи право към теб с много висока скорост. Какво ще направиш? Така е изглеждала ситуацията в Камчатка през 1952 г., когато ужасяващо голямо цунами, предизвикано от земетресение с магнитут 9 по скалата на Рихтер, е накарало хората да се чувстват безпомощни. Хората зарязали личните си вещи и тръгнали да се спасяват. За радост няма жертви, но щетите по имотите са много големи.

6. Биобио, Чили - магнитуд 8.8 по Рихтер, 27 февруари 2010 г.

Един от най-лошите дни в историята на Чили - загиват повече от 500 души. Цунами отнася стотици хиляди хора, 50 от тях все още са в неизвестност. Ранените наброяват 12000, което го прави едно от най-разрушителните в историята.

7. Крайбрежието на Еквадор -  магнитуд 8.8 по Рихтер,  31 януари 1906 г.

Много време е минало от това земетресение, но епицентърът му също е бил под водата, което е образувало изключително големи вълни. Вълните ударили регионите на Колумбия, Щатите и дори Япония. Жертвите са 1500. След това бедствие, хората започнали да си създават специални планове за евакуация, за да се спасят при подобни бедствия.

8. Аляска, Миши острови -  магнитуд 8.7 по Рихтер,  2 април 1965 г.

Епицентърът на това земетресение е под водата и всички щети са нанесени изцяло от цунамито, което го е последвало. Районът е един от най-красивите на земята, а щетите са на стойност хиляди долари. Добрата новина е, че няма жертви и ранени, тъй като и населението на самия остров не е многобройно.

9. Северна Суматра - магнитуд 8.6 по Рихтер, 28 март 2005 г.

Трусът е в района, ударен няколко месеца по-рано - през декември 2004 г. от земетресение със сила над 9 и последвали смъртоносни вълни цунами. При новия трус загиват около 200 души.

10. Асам-Тибетското земетресение -  магнитуд 8.6 по Рихтер, 15 август 1950 г.

Познато още като земетресението в Асам, епицентърът му е в Тибет. Вследствие на труса се активизират свлачища, реки излизат от коритата си и заливат много селища. Макар жертвите от самия трус да се водят 800, загиналите са много повече.
.
.
.