Мария Габриел: Фалшивите новини са заплаха за демокрацията
Ако не се вземат мерки, доверието на хората в институциите може да бъде подкопано

Авторът
Фалшивите новини не са нов феномен, но днес те имат нови политически и обществени измерения, които придобиват все по-големи размери, обяви еврокомисарят Мария Габриел (вляво).
.
Подходът към проблема трябва да е общоевропейски
Подходът спрямо фалшивите новини в социалните мрежи трябва да се превърне от национален - в европейски. За това призова българският еврокомисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел още преди около месец в интервю за белгийския всекидневник L'Echo.

Габриел посочи, че още през настоящата 2018 година ще предложи да се изгради обща стратегия спрямо феномена “фалшиви новини”. “Наша отговорност е да помогнем на “четвъртата власт” - журналистиката, която е стожер на демокрацията”, допълва еврокомисарят.

Според Габриел експертна група на високо равнище трябва да идентифицира добрите практики за борба с фалшивите новини. Такива вече съществуват - "trusted flaggers" за доброволно сигнализиране на невярно съдържание в YouTube или т.нар. “fact checkers” за проверка на фактите. "От нас зависи да преценим каква добавена стойност може да внесе ЕС”, обясни Габриел.

”От платформите изискваме прозрачност, така че потребителят да е информиран за онова, което се определя като незаконно съдържание. Второ - да сътрудничат с органите на полицията и съдебните власти. И накрая - искаме да дадем възможност на гражданите да подават сигнали”, коментира Габриел.
.
Бареков пита: Новото псевдодясно с крадени милиони ли ще се издържа?
Новото псевдодясно обединение на Прокопиев и Иван Костов с крадени милиони или с пари, кеширани от приватизацията, ли ще се издържа?

Това попита евродепутатът Николай Бареков в отворено писмо относно новата коалиция на партиите на олигархията ДСБ и „Дай, България”.

 „Каква е идеологическата платформа на Демократична (ограбена) България? Либерално-ляво като прокламираната от Христо Иванов или консервативно-патриотично като тази на старото ДСБ? Щото съчетанието между двете малко прилича на Бай Ганьо при Иречека - може да е либерал, може и консерва. Съобразно келепира”, отбеляза Бареков. Той запита още дали новата формация ще е за еднополовите бракове, както и по какъв начин представителите й ще са алтернатива на ГЕРБ, като са били министри от правителство на Бойко Борисов.

„Защитата на корпоративния и финансов интерес на подсъдимата олигархия зад Демократична (Ограбена и от вас) България ще бъде ли обявена публично пред обществото, или пак по тъмно ще се редят далаверите?”, попита също евродепутатът.
.
.
.