Гориво за четвърти мандат
Победата на Виктор Орбан може да задълбочи конфронтацията му с евробюрокрацията

ЕПА/БГНЕС
Виктор Орбан поема министър-председателския пост за четвърти път.
.
Реакции
Министър-председателят Бойко Борисов поздрави унгарския си колега Виктор Орбан за победата на ръководената от него партия ФИДЕС на парламентарните избори, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Високо ценя приятелските отношения между България и Унгария и съм уверен в отличните перспективи за развитие на ползотворното сътрудничество в двустранен, регионален и в многостранен план, посочва премиерът Борисов. Той изтъква, че предизвикателствата, пред които е изправена Европа, изискват сътрудничество, солидарност и общ подход за тяхното адресиране, а хората очакват стабилност, сигурност и икономическо благоденствие.

“Държавите в Европа повече отвсякога имат нужда от диалог и единство, и България ще разчита на подкрепа и съдействие от Унгария за реализиране на успешно Председателство на Съвета на ЕС в интерес на нашите граждани и за просперитета на обединена Европа”, посочва в телеграмата си премиерът Борисов като пожелава на Виктор Орбан здраве, благополучие и успехи.

Победата в неделя на партията на премиера Виктор Орбан на изборите в Унгария е потвърждение на политиката на еманципация на страните от Централна Европа. Това заяви Конрад Шимански, заместник-министър на външните работи на Полша по европейските въпроси, цитиран от Ройтерс. В изявление пред частния полски тв канал Те Фау Ен 24 Шимански уточни, че “еманципацията не е за да се водят битки с някого или да се създава напрежение, а за да може Централна Европа да бъде възприемана като много конструктивен партньор в Европа и Европейския съюз”.

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер приветства победата и призова ЕС да прекрати, онова, което той нарече, “политиката на арогантност и високомерие спрямо малките страни членки нато Унгария”, предаде Ройтерс. Зеехофер, който е от Християнсоциалния съюз, баварския съюзник на партията на Ангела Меркел, е дългогодишен поддръжник на Орбан. Той каза, че резултатите от изборите показват с каква голяма подкрепа се ползва Орбан след унгарците. Зеехофер посъветва ЕС да има “по-разумни отношения” с Унгария и с другите по-малки страни членки. “Винаги съм смятал за погрешна тази политика на арогантност и високомерие по отношение на отделни страни членки”, каза той.

“Поздравления за Орбан и за ФИДЕС за ясната им победа на унгарските избори. С нетърпение очаквам да продължим да работим заедно с вас за намирането на общи решения на европейските предизвикателства”, написа в Туитър германският евродепутат Манфред Вебер, лидер на групата в ЕП на Европейската народна партия. Орбан и неговата партия са членове на ЕНП. В ЕНП влизат и Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейската комисия, и германският канцлер Ангела Меркел.

Лидерката на френската крайна десница Марин Льо Пен приветства победата на Орбан, както и холандският антиимигрантски лидер Герт Вилфред, допълва Франс прес. Според Льо Пен победата на Орбан означава, че още веднъж хаосът в европейските ценности и масовата имиграция, проповядвана от ЕС, са били отхвърлени. Според Вилдерс пък резултатите от вота са отлични и заслужени, допълва ДПА.

Лидерът на италианската евроскептична и антиимигрантска партия Лига Матео Салвини каза, че Унгария е гласувала със разума и сърцето си, пренебрегвайки заплахите на Брюксел и милиардите на Сорос и пожела късмет на Орбан. “Надява се в скоро време да се срещнем в качеството ми на италиански премиер”, написа на Орбан в Туитър Салвини, визирайки амбициите си да оглави едно новосформирано италианско правителство.
.
.
.