1% от хората ще държат 2/3 от световното богатство до 2030 г.
Общото им състояние ще достигне 305 трлн. долара

urdubiz.com
Концентрирането на богатството в малък процент хора се дължи на неравенството в доходите, по-високите лихвени проценти върху спестяванията при най-заможните и акумулирането на активи.
.
Най-заможният европеец е Бернар Арно

famous-entrepreneurs.com
Президентът на компанията LVMH - Louis Vuitton Moet Hennessy Бернар Арно със състояние от 70,7 млрд. долара е най-богатият човек в Европа, съобщи Блумбърг. Той изпреварва испанеца Амасио Ортега, основател на групата Inditex, сред чиито марки са Zara и Massimo Dutti.

По данни на агенцията Арно е излязъл и на четвърто място в списъка на най-богатите хора на планетата. Трите първи места в рейтинга на американската агенция заемат американци - Джеф Безос, Бил Гейтс и Уорън Бъфет.

На пето място след Арно сега е Ортега с богатство от 70,2 млрд. долара.

Най-богатият руснак вече е Владимир Лисин, който контролира руския стоманодобивен концерн НЛМК. Той измества газовия магнат Леонид Михелсон. Според „Форбс” 2208 доларови милиардери са имали общо 9,1 трлн. долара - с 18% повече от миналата година. В класацията на американското списание за първи път влязоха 259 души, като това е първата година, когато тя включва и граждани на Унгария и Зимбабве. Най-много са гражданите на САЩ (585 души) и Китай (373 души).
.
.
.