Книгите
Любов отвъд ограниченията
За терзанията, насладата, избора и страха, пред които ни изправя промяната

Подгласникът в риалити формата „Ръкописът” по БНТ1 Васил Панайотов ще изненада и впечатли феновете си.
.
Космическа антика на дъното на Тихия океан

„Безжалостно напрежение до самия край!”, обобщава goodreads.com.
На дъното на Тихия океан е засечен огромен обект. Група американски учени са изпратени да го проучат, но се сблъскват с ужасяващо откритие, което предизвиква въображението и осуетява всеки опит за логично обяснение.

Това е космически кораб с феноменални размери, напълно невредим. А най-стряскащото е, че сякаш е отпреди триста години...

Става все по-трудно да си представиш история, в чийто център стои нещо необяснимо...

Плашещо правдоподобна комбинация от съвременна наука, технологии и задъхан екшън, гласи рецензията на amazon.com за приключенския трилър на Майкъл Крайтън „Сфера” (ИК „Бард”).
.
Отровите не са това, което бяха

Аферата „Скрипал” влезе в новата „Енциклопедия на отровите”.
Цяла една епоха преминава под сянката на отровителството, превърнато в изкуство и занаят, средство за постигане на властови амбиции и любовна мъст. Отровите и отровителството не случайно са едни от най-интересните и експлоатирани теми в криминалните, историческите и документалните романи и филми – от праисторически и библейски времена, та до ден днешен. И ако от книгите знаем начините, по които кралици и техни помощнички деликатно изсипват прахообразна смес от масивния пръстен, в който са я съхранявали, а от филмите са популярни сцените, в които вещици бъркат отвари, понастоящем границите на понятието „отрова” всекидневно се разширяват и включват нови, неподозирани измерения. Затова познаването на отровите и приложението им в ежедневието ни, информираността за действието им върху организма и начините за преодоляването на негативните им ефекти са от първостепенна важност в съвременността.

Най-важното и интересното за страховития свят на отровите е синтезирано в новата  „Енциклопедия на отровите” на издателство „Милениум”. Трудът на съставителите Теменуга Пенчева, Гергана Ингилизова и Евгения Талева не е строго научен и няма претенцията за абсолютна изчерпателност. Неговата цел е да представи на читателя някои от най-популярните отрови в света не от академична гледна точка, а като първоначална среща с тях, за да може да разпознаваме и сами симптомите им, когато ги забележим.

Цитирани са някои от най-известните криминални случаи с участието на дадената отрова – в съвременността и в исторически план и са посочени примери от световната литература. Включен е най-новият скандален случай – опитът за убийство на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал с веществото новичок в английския град Солсбъри от началото на март.

Специален раздел в книгата е посветен и на противоотровите, без да се подценява важността на специализираната помощ при всеки случай на евентуално натравяне, било то умишлено или неволно.

„Енциклопедия на отровите” не е нито „наръчник на отровителя”, нито пособие по токсикология, а полезен и забавен източник на информация и сведения за света на най-широко разпространените отрови.
.
Когато думите покълнат върху пустошта

Новият роман на Емилия Дворянова е комплимент към интелигентната публика.
Този роман започва като антиутопия – земята сякаш отново е безвидна и пуста, а свят, условно наречен така, понеже дори не се помни какво е, вече не е останал. Наличното изглежда ущърбно, нарушено, разпокъсано, но засега някак оцеляло. Така неусетно започваме да крачим с Мо, без отговори и без надежда да стигнем до надеждата... Трябва ли да повярваме, че това е антиутопия?

Езикът на романа „Мир вам” на писателката Емилия Дворянова (издателство „Обсидиан”) е изтъкан от псалмическа образност. Знаци и смисли на старозаветната древност надничат почти от всеки ред и ни подканят да поемем със сетивата си чувствеността на Давидовото слово, за да си зададем в крайна сметка въпроса: Възможно ли е да покълне отново животът на света, като добие смисъл от Думите на Книгата?

Емилия Дворянова е една от най-значимите български писателки. Носителка е на наградата „13 века България” за романа „При входа на морето” (2014) и на наградата „Христо Г. Данов” за романа „Земните градини на Богородица” (2006). Нейни книги са превеждани на английски, френски, руски и унгарски.
.
.
.