Версии
Известен алпинист изчезна в Хималаите
Премиерът Борисов: Полагаме всички усилия за спасяването на Боян Петров

Боян Петров е изключително подготвен алпинист и никога не подценява ситуацията, твърдят близките му.
.
Деян Петков, организатор на експедицията: Той е много добре подготвен

 
Яна Йорданова

- Г-н Петков, шерпите започнаха спасителната операция за издирването на Боян Петров, като трябваше да достигнат до лагер 1 на 8-хилядника Шишанпангма в Хималаите. Вярно ли е, че алпинистът обаче не е открит и търсенето е било прекратено?

- Не е точно така. Според информацията, която имаме, шерпите са достигнали до 6000 метра височина и не са достигнали точно до лагер 1. Склонен съм да вярвам на това. Засега остават на това място и утре(бел. ред. сряда) ще преценят какво да правят. Ако времето позволява, ще продължат да търсят Боян.

- Всъщност какви са условията в момента, по-добра ли е метеорологичната обстановка?

- Времето всъщност е много лошо, но поне няма буря. Затова и тримата шерпи вървят много бавно и са изключително внимателни. Условията не са много подходящи за изкачване.

- Предвижда ли се да се включат все пак и хеликоптери в тази спасителна операция?

- Имаме уверение от китайците, че ще направят опит, но има силен вятър и засега няма как да се случи.

- Смята се, че шерпите са достатъчно подготвени за провеждането на една такава операция. Вярвате ли, че ще се справят?

- Да, те са достатъчно подготвени. Към тях ще се присъедини и екип от няколко китайски алпинисти. Те също ще се включат в търсенето.

- Доколкото знам, сте се чули с Боян Петров на 28 април. Какво сподели той, имаше ли някакви притеснения за тази експедиция?

- Не, всичко беше наред. Просто уговаряхме как ще протече изкачването. Доколкото разбрах, то е било сравнително по план. Идеята беше да изкачи върха около 3 май и най-вероятно точно така е станало.

- При други експедиции случвало ли се е близките му да нямат връзка с него толкова дълго време?

- Да, случвало се е. Разликата е, че досега по маршрута винаги е имало други алпинисти и по този начин се информираме кой къде е. Това е стандартна практика. Трябва да имате предвид, че е много трудно да носиш техника с теб и какъвто и да било багаж, когато се изкачваш. Задачите общо взето се разпределят. Сега също имаше такива очаквания. Другите колеги обаче тръгват с ден закъснение след него.

- За него е обичайно да се движи сам, така ли?

- Да, особено за маршрути, които не са технични. Тук става дума най-вече за ходене и всеки трябва да намери своето темпо.

- Винаги ли е по-бърз от останалите в групата?

- Доколкото знам е така. Със сигурност той е тръгнал ден по-рано от останалите. Момчетата от базовия лагер потвърдиха това.

- А защо не е отложил изкачването при условие, че времето е било лошо?

- Всъщност времето тогава не беше лошо. Затова и другите алпинисти са стигнали до 7500 метра, което е на 500 метра под върха. В последния ден са решили, че няма да успеят и затова са се върнали. Но имайте предвид, че в този район хубавото време е само няколко дни и дори да предприемеш изкачване, по пътя може да се влоши. Това е обичайно за това място.

- Сам ли обича да се изкачва предимно Боян Петров?

- Не бих казал, просто преценява обстановката в конкретния момент. Човек има нужда да бъде с някого. Става дума за много опитни хора, които знаят кога да бъдат с някого и къде. Помагат си един друг. В планината хората си помагат много повече, отколкото тук. И ако някой има нужда от нещо, винаги някой ще се отзове. Работата се разпределя по равно.

- По колко време се е случвало да го няма в предишни експедиции и оставял ли е сателитния си телефон?

- Да, общо взето на всяка експедиция той оставя телефона си или в базовия лагер, или в някой друг. Не го носи със себе си нагоре. Причината да не го прави е, че батерията пада за 4 дни, дори да не го използваш, тежък е.

- Има ли вероятност Боян да е минал по друг маршрут, възможно ли е това и колко точно е разстоянието от един до друг лагер?

- Вероятността е минимална, тъй като теренът от север е такъв, че предразполага само един маршрут и загубването е почти невъзможно. Така че шансът да мине по друг маршрут е почти невъзможен. Разбира се, това се е случвало в други времена, дори и при най-големите алпинисти. Но що се отнася точно до този връх и точно от север, едва ли.

- Казвате, че се познавате от години. Какъв точно е Боян Петров? За него се казва, че всъщност винаги намира изход и от най-заплетените ситуации.

- Боян е много добре подготвен. И всъщност в алпинизма не е изпадал в тежки ситуации, защото подхожда изключително внимателно и педантично към всяка една задача, преценява каква е ситуацията. Понякога може да се върне и 20 метра под върха, ако прецени, че е много рисково. Представете си колко е трудно да вземеш едно такова решение на 8300 метра височина. Свикнал е в планината, той живее в планината, надявам се да успее и този път. Моето мнение е, ако е достигнал до лагер 1 или лагер 2, по-добре да остане там.
.
.
.