Космос
НАСА готви база около Луната
Станцията „Гейтуей” ще се използва като пит стоп за мисиите до Марс

Зам.-директорът на НАСА Уилям Гърстънмейър.
.
Топлинен щит получи повреда при тестване
Топлинен щит на космически кораб на НАСА, проектиран, за да изпрати 6-колесно возило роувър на Марс през 2020 г., получи “неочаквано” счупване по време на структурен тест този месец, оповести американското космическо ведомство, цитирано от Ройтерс.

“Ситуацията няма да повлияе върху старта на мисията, планиран за 17 юли 2020 г.”, се казва в комюнике на НАСА.

Счупването станало близо до външния ръб на топлинния щит и обхваща периферията на компонента, уточниха от НАСА.

Мисията на стойност 2 милиарда долара ще достави роувър на Марс, където той ще извърши сондажни работи в скалите и почвата, за да потърси признаци на минал микробен живот. Ще бъдат потърсени също пътища за подпомагане на бъдеща пилотирана мисия до Червената планета.

Подбирането на момента за изстрелването е от ключово значение. През юли и август 2020 г. Земята и Марс ще са подредени в една линия, а това означава, че ще е нужна по-малка енергия, за да се стигне до Червената планета.
.
Руснаците ще трябва да си сменят скафандрите
От НАСА предложиха на Русия да използва на бъдещата окололунна космическа станция американските скафандри Extravehicular Mobility Unit (EMU), вместо руските „Орлан“, предаде МиГнюз.

В средата на април в Хюстън, щата Тексас, се проведе среща на международната група по техническите стандарти. Именно на това заседание американците предложили да се използват скафандрите EMU за излизане в открития Космос. По този начин руснаците се принуждават да създават шлюзовата камера по американски стандарти и за американски скафандри. Янките се аргументирали с това, че  понастоящем в Русия не се разработват скафандри за Луната. Ето защо не е логично на сравнително малка станция като „Гейтуей“ да се държат два различни комплекта скафандри.
.
Уран и Нептун са докарани в Слънчевата система от друга галактика

Космическата станция „Гейтуей”.
Астрономи от Великобритания, САЩ и Франция стигнаха до необичайния извод, че Уран и Нептун са били донесени в Слънчевата система от друга галактика, съобщи Лайф.

Заключенията им са базирани върху изследване на атмосферните особености на планетите.

Анализът на данни за състава на атмосферата на Уран ги навел на мисълта, че голямото количество сероводород на планетата прави крайно неприятно пребиваването там на каквито и да било живи същества. Данните позволили на учените да изследват точната възраст на планетата, както и разстоянието й от централната звезда в Слънчевата система, в която далечни светове са се формирали преди милиарди години.

Астрономите смятат, че Уран и Нептун са били донесени във вид на “зародиши” в Слънчевата система от друга звездна система. Към това заключение ги подтикнали данни от анализа на атмосферите на газовите гиганти Сатурн и Юпитер, в чийто състав голямо количество сероводород няма и вероятно никога не е имало.

Подробният анализ на данните и съпоставянето на температурните и атмосферните параметри ще дадат възможност на учените да разберат откъде Уран и Нептун са попаднали в Слънчевата система и каква е била причината за подобно “изгнание”.
.
.
.