Изяви
Мишо Йосифов надува ретро тромпет
С Вера Шандел събират музиканти в проекта „БГ Винтидж”

Тромпетистът Михаил Йосифов е на старта на своя нов проект „БГ Виндтиж”.
.
Худини прави каскада с балон в Габрово

Изкуствата ще бъдат на почит в Габрово.
Сред атракциите на фестивала е унгарско шоу с кокили и светлинен парад

Международният фестивал за улични изкуства 6Fest се завръща с второ издание на 18, 19 и 20 май в Габрово. За втора поредна година амбицията на фестивала е да превърне „столицата на хумора Габрово” в столица на уличните изкуства.

Артисти от България и чужбина ще представят циркови представления, светлинен карнавален парад, марионетно шоу, опасни каскади и други с вход свободен. Фестивалът ще се проведе паралелно с традиционния Карнавал на Габрово.

Повечето от събитията на 18 и 19 май ще бъдат в централната градска част на Габрово – пешеходната улица „Радецка” и градската градина, известна като Градинката с мечето. От Унгария в Габрово пристига групата за съвременен цирк „Firebirds”, участвала в големи фестивали като Sziget festival в Будапеща и Burning Man festival в САЩ. На 6Fest в Габрово унгарците ще гостуват с шоуто на кокили „Stilt Walkers” и цирковото шоу ”Steam On” - носител на награда от Kremnice Gagy Festival.

Георги Гъделев и театрална компания „Соулмейд” ще зарадват габровци и гостите на града с марионетното шоу „Кабаре на конци”.

За първи път на 6Fest зрителите ще видят „Предизвикателството на смъртта на Худини”. Уникалната каскада от летящ балон ще бъде изпълнена от „българския Худини” - габровският илюзионист Йордан Белев от „Куик Хендс Проджект”.  Невижданата каскада ще се случи на стадион „Априлов” в Габрово на 19 май.

Кулминацията на 6Fest 2018 ще бъде светлинен карнавален парад на театър на огъня и сенките ”Fireter”. Закриващото фестивално събитие е на 20 май вечерта на централния площад „Възраждане” в Габрово. По бул. „Априлов” ще премине голяма светеща инсталация, задвижвана от артисти със светещи карнавални костюми на кокили. Парадът ще завърши с огнено шоу и фойерверки.

„Габрово има близо 200-годишна традиция в уличните изкуства. Това е уникално явление за България. Още преди Освобождението във възрожденско Габрово се провежда народен празник с увеселителен характер, наречен „Олелийня”. В началото на ХХ век Олелийнята се трансформира в карнавално, маскарадно шествие. От 60-те години на ХХ век карнавалът в Габрово оформя и познатия ни съвременен облик. В ХХІ век Габрово може да е съвременна фестивална и карнавална дестинация, нашата цел е 6Fest да се превърне в традиция” , казва създателя на 6Fest Момчил Цонев.
.
Марина Абрамович превзема Бон

YouTube
Марина Абрамович е известна по цял свят със своите пърформанси.
Радикална, скандална и изключително уважавана, Марина Абрамович е известна с пърформанси, в които изследва, предизвиква и превъзмогва собствените си физически и психологически граници. Личният опит и отговорност са ключът към удивителната й работа, която се занимава с теми като памет, болка, загуба, доверие и издръжливост. Пърформансите на Абрамович поставят под въпрос и начина, по който използва собственото си тяло.

Най-голямата до момента европейска ретроспекция на творчеството на родената в Белград Марина Абрамович може да се види в Bundeskunsthalle в Бон и представя творби от всички периоди на многообразната й кариера - от (много) ранните години, соло и заедно с Улай, до настоящето. Филми, фотографии, картини и предмети, инсталации и архивни материали хвърлят светлина върху тематичната и концептуалната ширина на художничката.

Включени са откъси от прочутия пърфоманс на Абрамович през 2010 г. в МоМа в Ню Йорк, The Artist is Present. В продължение на 90 дни - седем часа на ден, шест дни в седмицата - тя седи на един стол и не прави нищо друго освен да се вгледа във всеки, които сяда срещу нея.

Друг акцент са снимките, документирали „Ритъм 10” от 1973 показващи, разперените пръсти на лявата ръка на художничката, между които с ритмични движения тя забива нож. Пронизващият звук на ножа прави ехо от високоговорителите. Страшно е да се гледа.

Художничката разглежда основните фундаментални въпроси, които засягат и докосват зрителя почти мигновенно. Именно за това методът на Абрамович за концентриране и мобилизиране на собствената си сила за постигане на максимална толерантност и откритост на диалога се практикува в уъркшопи по целия свят. Вярна на убеждението си: "Един мощен пърформанс ще промени всички в стаята", тя поставя под въпрос йерархиите и се фокусира върху индивидуалното и колективното преживяване.

До края на изложбата (12 август 2018 г.), ще бъдат представени серия от пърформанси на живо, Imponderabilia (1977 г.), Luminosity (1997) и Изкуството трябва да бъде красиво, художникът трябва да бъде красив (1975 г.) – емблематични за творчеството на художничката. Посетителите ще могат да преживеят директно метода на Абрамович, докато се включват в две от големите творби.
.
.
.