Досиетата Х
Кораб призрак доплува до Флорида
Плавателният съд е построен преди 200 г. Останките може да са пропътували стотици километри. Карибският басейн е пълен със загадки

.
Капитанът на „Октавий” замръзнал с писалка в ръка

Pinterest
Легендата за кораба „Октавий” датира от 1775 г.
Призрачните кораби винаги са били част от морските митове. Една от най-известните легенди е тази за кораба „Октавий”. Тя датира още от 1775 г. Тогава  китоловен плавателен съд, наречен „Хералд”, попада на „Октавий”, плаващ безцелно край бреговете на Гренландия. Екипажът на „Хералд” се качил на мистериозния кораб, където открили телата на 28-членния екипаж. Те били сковани от арктически студ. Капитанът бил намерен, седящ на бюрото си с писалка в ръка, а пред него бил разположен регистър с последни записки от 1762 г. Това означавало, че „Октавий” е бил носен от течението в продължение на цели 13 г. След страшното откритие екипажът на „Хералд” избягал от призрачния кораб и повече никой не го видял.

Легендата разказва, че моряците загинали, плавайки от Англия към Ориента, минавайки през Северозападния морски път, но корабът им попаднал в капана на леда. Това означава, че „Октавий” е  преминал Атлантическия океан като призрачен кораб, тъй като неговият екипаж и капитанът отдавна са били мъртви... 
.
Отиваш и не се връщаш
Барсакелмес е късче суша с размери 27км на 12 км, "цопнало" в Аралско море. В превод от казахски названието му означава "Отиваш и не се връщаш". Във времената на соца то е табу за простосмъртните. Обитателите на съседни острови разказват, че смелчаци, опитали да разберат какво се случва там, престоявали 1-2 две години, връщали се у дома и установявали, че всъщност е минало десетилетие.

В ранната пролет на 2005 г. група московски физици, инженери и биолози акостира на Барсакелмес, където е паднала гъста мъгла. Половин час след пристигането 3-ма от 12-те членове на експедицията буквално се разтварят в мъглата пред очите на колегите си. Тъй като се разразява силна буря, останалите учени решават да изчакат утринта и незабавно да се върнат. Натъкват се на необитаема постройка и намират в мазето й странна апаратура.

След пукването на зората двама от специалистите се осмеляват да разгледат острова. И що да видят: на няколко километра от постройката имало висок зид, зад който се мъдрели загадъчни съоръжения с форма на цистерни, летящи чинии, спирални тръби, балони и др. В базовия лагер се връщат само петима. Другите изчезват, преди да дойде катерът, за да ги откара на брега на Аралско море.
.
.
.