Контрол
Мода за здраве
Бедният човек си търси евтиното и не му пука за стандартите. Докато не плати двойно повече, за да оправя щетите

.
Бъдеще със закъснител

 
Не става само с авокадо, трябва и грижа

Поли Пантева 

Новото меню в детските градини ще включва китайско зеле, авокадо, чия, киноа и плодово-зеленчукови смутита.

България е на пето място в Европа по детско затлъстяване, макар че в последните години тенденцията е на задържане, а в някои възрасти дори се наблюдава известно намаляване на проблемите с наднорменото тегло. Въпреки това всяко второ българче не пие мляко, а 43%  не ядат плодове и зеленчуци. Храненето в детските градини със сигурност е един от начините да се подобри моделът, който следват малчуганите. То обаче далеч не е достатъчно. Защото за детето най-важен е примерът у дома, а той често е погрешен.

Пример

Някои родители ще погледнат с насмешка новите продукти в менюто на забавачките. „Баба ти само киноа е яла!“, е един типичен пример за това как разсъждават немалко българи. В другата крайност са хората, които буквално са вманиачени на тема здравословно хранене и не дават на децата си дори да погледнат към изкушенията в магазините. Със сигурност нито единият, нито другият модел водят до желаните резултати. В първия случай децата ще се хранят здравословно в детската градина или просто ще отказват да ядат тези иначе полезни храни. След това ще се прибират у дома и с радост ще похапват пържени картофки, пица и т.н. Във втория случай малчуганите ще понасят ограничения у дома и при първия удобен момент, най-често в училище, ще си наваксат пропуснатата сладост. В този период те ще чакат с нетърпение голямото междучасие, за да се натъпчат с всичко, което им е забранено вкъщи.

Баланс

Терминът балансирано хранене се превърна в истинско клише, но всъщност е най-точното определение. Модерните течения и личните ни убеждения не трябва да се прехвърлят върху децата. Защото истината е, че те трябва да хапват от всичко – месо и млечни продукти, семена, плодове и зеленчуци, а също и сладкиши, сокове, хляб. Във всяко полезно нещо има друго вредно. Според едно проучване например сиренето помага на сърцето. Според друго – увеличава риска от рак на гърдата. Поразровете се малко и със сигурност ще откриете, че на практика всичко, което слагаме на масата, е канцерогенно, отровно или поне вредно. Няма как да затворим любимите си същества под стъклен похлупак и да ги предпазим от мръсния въздух, Е-ата в храните, рекламите по телевизията, изкушенията по витрините. Можем обаче да им говорим, да ги учим, да им помагаме, докато постигнат този златен баланс.

Комплексно

Дори и най-полезните храни обаче не са достатъчни, защото здравето на децата ни зависи от комплексни критерии. Като липсата на движение, стреса, родителите, които често нямат време да разберат какво се случва с хлапето им и отбиват номера с рутинни въпроси. Учителите, които виждат нередности, но си мълчат, за да не влизат в конфликти. Държавата, която трябва да е основният контрольор и инвеститор в едно по-здраво и активно поколение. Защото едно друго любимо клише казва, че децата са бъдещето на страната ни. Но това бъдеще е бомба със закъснител. И ако всички заедно не се погрижим за него, много скоро в статистиките освен за наднормени килограми ще си говорим за диабет, проблеми с кръвното налягане, инфаркти. И всички останали последствия на всеобщото бездействие.
.
.
.