Малки ниви и много наследници спъват бизнеса със земя
До края на годината се очаква леко поскъпване до 5%, прогнозират от бранша

БТА
Малките парцели земя не дават възможност за модерно земеделие.
.
Предприемачи от ЕС ще могат да купуват ферми у нас
Министерството на икономиката планира законодателни промени, с които да се разреши на компании от ЕС, получили сертификати за инвеститор от Българската агенция по инвестициите, да купуват ниви. Условието е предварително да дадат съгласието си, че могат да ги изгубят, ако не изпълнят поетите инвестиционни ангажименти в 3-годишен срок.

От ведомството планират съответното законодателно предложение ще бъде внесено съвсем скоро. Идеята е чужденците да връщат земите, ако не изпълнят инвестиционните си обещания. Но това изискване може да бъде приложено само ако те купуват общински или държавни земи, но не и частни.

Спорът за продажба на земеделска земя у нас върви още от приемането на страната ни в ЕС. В момента за придобиването й се изисква уседналост от 5 години. Правилото беше въведено през 2014 г. През миналата година земеделското министерство поиска това изискване да отпадне. Причината беше, че Европейската комисия откри наказателна процедура срещу България заради нарушение на правилата за свободно движение на стоки, капитали и хора в ЕС.
.
.
.