Изяви
11-годишният Виктор с първа награда от престижен конкурс в Италия
Детето гений от Пловдив прослави България за пореден път, само преди два месеца бе отличен с първа награда от престижния цигулков конкурс „Артур Грумийо” в Брюксел

11-годишният Виктор по време на свое изпълнение в рамките на международния конкурс в Италия.
.
Ученик на златния Тео стана почетен гражданин на Казанлък

Авторът
Проф. Теньо Попминчев посвети почетната си титла на своя преподавател от ученическите години в Казанлък Теодоси Теодосиев.
Скъп подарък направи на казанлъчани лютиерът Едрьо Едрев, който подари изработено от него копие на цигулка „Гуарнери” от 1742 година. Инструментът бе представен пред тазгодишните носители на званието „почетни граждани проф. Теньо Попминчев и хореографът Христо Стоянов.
 Проф. Теньо Попминчев посвети титлата си на своя преподавател

Христо Христов

Професор по квантова физика от САЩ е най-новият почетен гражданин на Казанлък, където вървят 115-те празници на розата. 41-годишният проф. Теньо Попминчев, който е сред учениците от златната школа на физика Теодоси Теодосиев пристигна в родния си град от Сан Диего, Калифорния, където в момента изгражда няколко нови лаборатории и продължава изследванията си в областта на лазерните лъчи. Той посвети  наградата на своите преподаватели Теодоси Теодосиев и проф. Иван Христов от СУ „Св. Климент Охридски” и припомни, че точно Тео го е насочил към физиката, след като бил приет за ученик в казанлъшката природоматематическа гимназия „Академик Никола Обрешков”.

През есента на м.г. проф. Попминчев получи грант в размер на 1,7 млн. евро от европейския съвет за научни изследвания, за да реализира във Виенския технически университет нов проект в областта на лазерните и рентгенови технологии.

„Когато създадохме с участието на брат ми Димитър нашето „швейцарско светлинно ножче” бяхме щастливи да видим лазерна светлина в рентгеновия спектър. Сега  вече знаем, че можем да манипулираме не само класическите  свойства на светлината , а и квантовите й свойства! Това ще ни позволи да изследваме материалите от нашия, ХХ век”, сподели той, преди да получи плакета с герба на родния си град от кмета Галина Стоянова.

 „В момента съм „разкъсан” между Сан Диего и Виена, имам свои студенти от Китай в САЩ и от Европа в австрийската столица, надявам се скоро сред тях да има и българи. Заедно с Теодоси Теодосиев стартирахме паралелни олимпиади  по физика в България и отвъд Атлантическия океан, щастлив съм да кажа, че поне засега българчетата се очертават като по-талантливи от връстниците си в Щатите., коментира още проф.  Попминчев, който стана притежател на  наградата „Питагор” през  2016 г. , след като преди това беше подреден сред десетте най-млади и перспективни учени по класацията на авторитетното американско списание Science News”. Преди да положи подписа си в книгата за почетните градани на Казанлък той напомни на младите физици, че „Разликата между трудното и невъзможното е малкото …време!”, след което добави наученото преди 20 години от Тео: „Търпението е „долното До” на успеха!”.

Заедно с проф. Теньо Попминчев  почетното звание получи и хореографът Христо Стоянов, който вече 43 години е главен художествен ръководител на фолклорния ансамбъл при дома на културата „Арсенал”. През м.г. фолклористът бе удостоен от императора на Япония  Акихито с  Орден на изгряващото слънце - Сребърни лъчи.
.
.
.