Книгите
Пътят от едно до десет
История за малките, но важни и незабравими уроци, които маркират порастването на всеки от нас

Сиана Колибарова от издателство „Ентусиаст” и Сотир Гелев, автор на „Как Лора се научи да брои до десет”, по време на представянето на книгата.
.
Какафония от плъхове, златни рибки, буржоа бохеми и други

Искрящ от остроумие сборник с разкази.
Ако не вярвате, че на едно място кротко и мирно могат да съжителстват плъхове, лели, златни рибки, буржоа бохеми и хамали, Созопол, парижкият май 1968-а, любов, възмездия и какво ли още не, значи не сте прелистили още книгата с разкази „Бразилски храст” на Велина Минкова (издателство „Колибри”). Всички изброени теми и персонажи, както и много други забъркват един приятел коктейл с неуточнен вкус, който хем сладни, хем накиселява, хем горчи, хем те кара да отпиваш още и още. По думите на писателя Алек Попов книгата съдържа хроники на градското момиче, разказващо с еднаква лекота и за Париж, и за Лондон, и за Лос Анджелис, и за любимата си София: „Едно от малкото ведри четива, заченати в смутните времена на българския преход, „Бразилски храст” очарова с привидната си невинност и свежото си чувство за хумор.”

Велина Минкова е родена през 1974 г. в София. Завършва английски език и литература с профил творческо писане в Калифорнийския университет (UCLA). Автор е на сборника с разкази на английски език Red Shorts (Колибри, 2001) и на романа „Доклад на зелената амеба за химическия молив” (Колибри, 2015), който излиза във Франция със заглавие Le Grand Leader Doit Venir Nous Voir (Actes sud, 2018). Живее в Париж, където преподава английски език, превежда художествена литература и работи върху втория си роман.
.
Вярата в мечтата може и да я сбъдне

„Брин е дързък автор с богато въображение. Абсолютно завладяваща! Ще потънете в нея чак до последната страница”, пише за книгата Вашингтон Пост.
Границата между надеждата, лудостта и оптимизма е толкова тънка, че някои не могат да я видят и прекрачват от едно състояние в друго. „Пощальонът” на Дейвид Брин (ИК „Бард”) е роман за цивилизацията, но най-вече за нещата, които ще ни липсват, ако тя рухне. Тогава ще осъзнаем какво чудо е например да получаваш пощата си всеки ден, казва Брин. В дръзкия му роман един скитник намира стара пощенска униформа и я използва, за да получи храна и подслон. Обикаля изолирани градове и разказва измислени истории за „възстановените Съединени щати”.

Отначало това е просто измама, за да оцелее. Но в крайна сметка Гордън усеща силата на надеждата, която вдъхва на хората, и разбира, че вярата в една мечта може да помогне за сбъдването й...
.
За тайните и тъмните страни, които другите не виждат
Запознайте се с Ела Блек. Тя е на 17 години и заедно с любящите си родители са едно обикновено английско семейство. Освен обичайните главоболия в училище всичко друго  изглежда нормално.

Ела има двама приятели – Джак и Лили, които много обича и знае всички техни тайни. Но никой – дори родителите й – не знаят нейната. Тя има тъмна страна, която другите не виждат... нарича я Бела. Бела върши неща, които Ела никога не би се осмелила, затова Ела прави всичко възможно да я възпира, но невинаги успява...

Животът й се усложнява още повече, когато родителите й внезапно я вземат от училище и заедно заминават за Рио де Жанейро. И в това има нещо подозрително и плашещо.

В този непознат град Ела трябва да разбере истината за себе си, да разкрие лъжите в своето семейство и да оцелее със или въпреки Бела. Тя може да се довери единствено на Крисчън  – момчето с големите тъмни очи и с трапчинка на бузата.

И за първи път има някого, на когото иска да разкаже всичко за себе си...

„Истините и лъжите на Ела Блек” от Емили Бар (ИК „Кръгозор”) е вълнуваща и оригинална история за лъжите в едно семейство, за тайните на една тийнейджърка и на нейните родители, за любовта, за преоткриването на себе си – едновременно позитивна и плашеща книга.

Авторката Емили Бар вече е позната у нас с романа „Единственият спомен на Флора Банкс”, който е преведен на 25 езика и се превърна в едно от хитовите янг адълт заглавия за 2017 г. в световен мащаб. Тя впечатлява читателите с майсторски стил на писане, с нестандартни сюжети и добре изградени образи на героите. Предлага едновременно трогателни, романтични, но и мрачни истории – във всеки случай не и такава, каквито очаквате.
.
Георги Мамалев представи усмихната автобиография

Книгата е богатото илюстрирана и се чете като сборник с анекдоти.
Георги Мамалев представи автобиографичната си книга “Усмихни се, човече” в НДК. Най-веселите истории на актьора са събрани в томчето с подзаглавие “Забавни случки от моя живот”. Негов съавтор е журналистът Весел Цанков.

В “Усмихни се, човече!” Мамалев разказва и весели случки от детството си, от училището, от казармата, дори от семейната кухня. Читателите ще научат как преди да се наложи като актьор, е бил метеоролог и главен градинар. А също кой бивш министър му е правил гипсов бюст, как е партнирал на мечка, лъв и две магарета, както и защо винаги ще свързва раздялата със социализма със стриптийз, “разкриват” издателите.
.
.
.