Шефът на Асоциацията на ловците на трюфели Росен Иванов:
В горите на България бушува истинска война
36 лева на година струва разрешителното, ако искаш да събираш в определен район. Конкуренти слагат шишове, тровят кучета, пукат гуми и радиатори

.
Визитка
Росен Иванов е роден през 1977 г. в Русе. Завършил е Корабния техникум в родния си град. От 1997 г. до 2005 г. работи в предприятието „Идеал Стандарт” в Севлиево. От 2005 г. до 2012 г. живее в Испания. Включва се в бизнеса със събирането на трюфели през 2009 г. в Испания. В България се занимава с дейността от 2013 г. Основател и председател на Асоциацията на ловците на трюфели, регистрирана през май 2016 г. в Русе. Инициатор за създаването на закон за трюфелите у нас.
.
Стоимен Христосов, председател на Асоциацията по диви гъби: Италианци въртят черна борса с наши продукти

 
 Годината, тръгнала с дъжд, е берекет за гъбарите

Райна Харалампиева

- Г-н Христосов, очертава ли се добра година за гъбарите?

- Моите очаквания и надежди са, че годината ще е добра. Тръгна с валежи, което е положителен знак, но да видим. За съжаление предишните две години имахме по-минимални количества.

- Колко вида гъби има у нас?

- Гъбите в България са над 100 вида, но комерсиалните малко - манатарка, пачи крак, челядинка, майска.

- А трюфелът?

- По отношение на трюфела искам да кажа, че бизнесът с него се е превърнал в криминален. 80% от стоката, която се добива у нас, се изнася нелегално. Това са фирми, създадени от чуждестранни лица, които идват тук, изкупват трюфел с пари в кеш, заминават си за съответните държави, без да остава нищо при нас.  В тази схема участват и български фирми, както и физически лица. Не се плащат дори горски такси, да не говорим за данъци. Абсолютна анархия! При нас не се преработва нищо, трюфелите се изнасят да се преработват в Италия.  В България има доста трюфели. Те нашумяха преди 7-8 години. Всяка година добивът се вдига.

- Каква е схемата, по която ги изнасят чужденците?

- Идват хора от Италия с регистрирани фирми за по 2 лева, които работят две три години. След това, като стане време да се плащат данъци за физически лица, фирмата се ликвидира.

- Как може да се реши проблемът?

- Този проблем може да се реши с помощта на държавата. И аз се надявам на среща с представители на две-три министерства, пред които ще представим нашите виждания. Ако те искат да вземат нашите мерки предвид - добре, ако не, значи трябва да напускаме този бизнес.

.
.
.