Само БСП гласуваха против
Депутатите подкрепиха прозрачността в медиите
Одобриха на първо четене законопроекта на Пеевски, Кръстева, Цонев и Хамид

Делян Пеевски
.
Велислава Кръстева: Гласуването показа кой иска прозрачност
Гласуването беше показателно и всеки, който се интересува от материята, може много бързо и лесно да си направи извод кои са онези политици и политически партии, които само на ниво декларации твърдят, че искат да има прозрачност във финансирането и в собствеността, а в същото време не са подкрепили законопроекта и проявяват двойни стандарти в това отношение.” Това коментира пред в. „Телеграф” съвносителката на законопроекта Велислава Кръстева. Тя обясни, че водещо за вносителите е било това, че непазарно финансираните медии трябва да излязат наяве. „Медиите, които имат други зависимости, които са мотивирани по друг начин в производството и разпространението на информация, трябва да бъдат извадени на светло, защото именно тези зависимости могат да бъдат обяснението за едни или други внушения, които се правят от тях, включително и тиражирането на фалшиви новини”, посочи Кръстева.
.
Хамид Хамид: Анализът на КЗК изцяло подкрепи аргументите ни
Сравнителният анализ на Комисията за защита на конкуренцията по отношение на медийната среда у нас изцяло подкрепя аргументите на закона, заяви за „Телеграф” Хамид Хамид. По думите му, въпреки закъснението от 5 месеца, вносителите са доволни, че той беше подкрепен, и то точно в момент, в който и КЗК е потвърдила техните мотиви и предложения. „Аз мисля, че още през септември законопроектът ще бъде закон. Очаквам предложения, които да подобрят тези теми. Чуха се тези от всички политически сили, че това са правилни текстове и че са във вярната посока. Ако има нови такива, които да подкрепят технически или смислено да подобрят текстовете, ние сме отворени за предложения от целия политически спектър”, каза още Хамид.
.
Вежди Рашидов: Свободата на словото прерасна в слободия
През последните 10 г. сме свидетели как свободата на словото е прераснала в слободия и затова трябва да се сложи ред. Това коментира шефът на медийната комисия и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов по време на дебатите. По думите му обществото има нужда да бъде информирано за действителните собственици и начина на финансиране на медиите. Според него е напълно логично да знаем кой стои зад тях. „С пари могат да се купуват съвести, а те решават за кого публикуват и срещу кого да се публикува”, обясни Рашидов и допълни: „Външно финансиране не се дава на калпак за черни очи.” Той припомни, че премиерът е поискал създаването на такива текстове, но са изчаквали и становището на КЗК. Рашидов припомни, че самият той е бил жертва на фалшиви новини, а по повод позицията на червените даде да се разбере, че я смята за лицемерна. „Не съм мултак. „Мултигруп” беше фирма. Бях приятел на Илия Павлов... Колко БСП лижехте чиниите на Илия Павлов”, ядоса се депутатът.
.
.
.