Балканите
Доброто и лошото ченге
Македонските граждани продължават да очакват конкретни аргументи и факти, за да повярват, че не са въвлечени в сценарий

ekirikas.com
Македонският премиер Зоран Заев и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
.
Още новини
Последна фаза на диалога


 
Президентът на Косово Хашим Тачи призова всички албански политически партии и представители на гражданското общество да се ангажират в диалога с Белград за постигането на консенсус за приключване на този процес, тъй като ако това не се случи, Косово би могло да се превърне във втора Пелестина, пише белградският вестник “Вечерне новости”. На извънредна пресконференция Тачи, на когото опозицията оспорва легитимността да участва в диалога от името на Прищина, оцени, че става дума за "трудна фаза" в този процес. Хашим Тачи заяви, че като президент на Косово е готов да се обърне към депутатите и гражданите във връзка с “последната фаза на диалога”. Той добави, че споразумението трябва да бъде одобрено от парламента. Правилният път на Косово е към ЕС, НАТО и международните институции. Диалогът трябва да прикюлчи с реципрочно признаване. Иначе диалогът би бил напразен, смята Тачи.

Акис Цохадзопулос излиза от затвора


 
Шест години след ареста си за взимане на подкупи бившият гръцки министър на отбраната ще излезе от затвора, съобщава атинският вестник “Та неа”. Петчленен състав на Атинския апелативен съд е приел молба за освобождаването му до разглеждането на искане за отмяна на присъдата му от Върховния касационен съд. Цохадзопулос беше осъден на 20 години затвор през 2013 г. за взимане на подкупи при оръжейни доставки. През 2017 г. апелативният съд намали присъдата му на 19 години.

Освен министър на отбраната в периода 1996 - 2001 г., 78-годишният Цохадзопулос е заемал и други министерски постове в правителствата на ПАСОК между 1981 и 2004 г.

Проектозакон за ранна пенсия за майки


 
Проектозакон, внесен в Сената от управляващата коалиция в Румъния, предвижда възможност за по-ранно пенсиониране на майките, съобщава в. “Гъндул”. Според проекта всяка жена, която е натрупала необходимия за пенсиониране трудов стаж, ще може да се пенсионира с по две години по-рано за всяко родено и отгледано поне до 10-годишна възраст дете. Един от мотивите за предложението е демографският спад в страната.

Проектът е подписан от 51 парламентаристи от Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите. “Все повече жени, които работят, се отказват или отлагат раждането на дете по икономически причини”, се отбелязва в мотивацията на проектозакона. Вносителите отбелязват, че за първи път раждаемостта е спаднала под 200 000 деца годишно.

Препоръки към Гърция за молбите за убежище


 
Гърция трябва да ускори процеса на разглеждане на молбите за убежище и да премести кандидатите от пренаселените лагери на островите, където условията за живот са опасни, заяви комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович, цитирана от Ройтерс .От 2016 г. Гърция е входна точка за мигрантите, стремящи се към Европа. Въпреки че броят на бежанците, влизащи от Турция в Гърция, тази година е намалял до 13 хиляди, докато през 2015 г. влизаха по няколко хиляди дневно, страната, която от десетилетие е в икономическа криза, трудно се справя с проблема.

“Комбинацията от пренаселеност, несигурност, лоши хигиенни условия, наближаващите високи летни температури и притесненията на обитателите на лагерите за тяхното бъдеще могат да доведат до много сериозни проблеми, ако не се заемат с тях незабавно”, предупреди Миятович, като подчерта, че условията в лагерите са “под изискванията”. Босненката Миятович, която пое длъжността през април, каза, че е много рано да се оцени потенциалният ефект от споразумението на ЕС за мигрантите.
.
.
.