Бакшишът в дневния ред на Вашингтон
Бонусът за добро обслужване разпали война между клиенти и ресторантьори

.
Правила за добър вкус
Думата бакшиш е в превод от английски и означава „Да гарантира добро обслужване”. Етимологията на израза води към древна Персия и означава дар. Хубаво е, когато човек пътува да се е запознал предварително с културата на бакшишите в съответната страна Много трудно е да се прецени каква сума точно трябва да остави човек, ака че да не е обидно, но пък да не е прекалено. В някои страни 5-10 евро са седмичната заплата на сервитьор или барман, но на други места ще сметнат за подигравка, ако дадете подобна сума. За да ви е по-лесен животът може да се доверите на следните правила:

* Бар/Барман

Бонусът за бармана би трябвало да е една валутна единица на страната, в която сте, но това правило има изключение за страните, където бакшишът се определя като процент от сметката – обикновено 10-15 на сто.

* Хотел/пиколо

Тук има следния тънък момент – не е все едно дали човекът носи една чантичка или пренася планина от куфари на цялата ви фамилия.  Правилото за бакшиш е по една, две валутни единици за всяка чанта или куфар. Но има, разбира се, изключения. Ако пиколото е стоварил пред входа купчина от багаж, за да освободи целия етаж, тогава не се чувствайте длъжни за каквато и да било сума.

* Такси/шофьор

Когато се придвижвате с такси в чужда страна н дължите бакшиш. Той е включен обикновено в цената на услугата. Може да направите изключение като закръглите сумата към следващата валутна единица или да дадете бакшиш от една валутна единица за шофьор, който ви помогне за багажа.

* Сервитьор/ка в ресторант или бар

Тук вече говорим за цялата сметка и отношение. Рискувате да обидите сервитьора, ако просто му оставите една валутна единица, а сметката ви надхвърля стотина единици. Не забравяйте, че на повечето места за хранене бакшишът не се прибира от човекът, който ви обслужва, а се дели от целия персонал. За по-голяма част от работещите в тази сфера това е единствен доход. Ткка че, бакшиш от 10-15 процента от стойността на ресторантската сметка е съвсем приличен.

* Аниматори и други артисти

Ако обикаляте световни забележителност, няма как да не поискате селфи с гладиатор, матадор или пират. Даването на бакшиши тук е много спорно и незадължително. Тези хора очакват от вас стотинки, в краен случай до една валутна единица. Изключение правят случаите, когато получите специално персонално отношение.
.
Новите правила вадят на светло парите
Жителите на Вашингтон се обявиха в подкрепа на мярка, която цели да се изиска от компаниите да плащат минимална заплата от 15 долара на час на хората, които досега разчитат основно на бакшиши, предаде Франс прес.

Избирателната комисия на Вашингтон, окръг Колумбия, съобщи, че 55,14 процента от гласоподавателите са подкрепили поправка в закона за минималната заплата. Мярката, наречена още „Инициатива 77”, разделя най-вече сектора на ресторантьорството, служители и собственици, и ще има последици във федералната столица за хората, които се трудят срещу бакшиши - практика, която е дълбоко вкоренена в американската култура, отбелязва АФП. Противниците на мярката твърдят, че цените на предлаганите ястия и напитки в менютата ще се повишат, за да се включи увеличението на разходите за заплащане на труда на персонала и че клиентите няма да бъдат толкова щедри към обслужващия персонал заради по-солената надценка. По този начин мярката ще удари дори хората, които би трябвало да подпомогне.

Засега работодателите на служителите, чието заплащане са основно бакшишите, са освободени от задължението да им дават законната минимална заплата от 13,50 долара на час. Поради тази причина сервитьорите и сервитьорките получават само 3,33 долара на час. Ако бакшишите не позволяват да се достигне прага, предвиден в закона, то работодателят трябва да допълни разликата. Тази система обаче трудно се прилага, коментира предприемач от Вашингтон, който е бивш сервитьор и подкрепя “Инициативата 77”. Редица служители, които разчитат основно на бакшишите за прехраната си, се обявиха против този текст, защото в момента те печелят повече от предлагания минимум и се опасяват, че бакшишите, а следователно и доходите им рязко ще намалеят.
.
.
.