Здраве
Упражнение за плувци събужда стволовите клетки
Активираме регенериращия процес с медитация и дишане

DaSilva Institute, Hartford Courant
Стволовите клетки притежават способността да се самовъзстановяват и да се „маскират” в различни други клетки на тъкани или органи.
.
Д-р Мариана Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации: Кръстосаното донорство ще даде шанс на мнозина

Мариана Симеонова е родена през октомври 1963 г. Завършва Медицинската академия. През 1993 г. започва специализация като анестезиолог реаниматор. От 1997 г. е специалист анестезиолог реаниматор. От 2013 г. оглавява Изпълнителната агенция по трансплантация
Увеличават се близките на изпаднали в мозъчна смърт, които дават съгласие органите им да продължат нечий друг живот

Силвия Николова

- Д-р Симеонова, броят на хората, които замразяват стволови клетки от пъпна връв или зъбче на децата си като застраховка срещу болести, расте. Това ли е терапията на бъдещето?

- Действително все повече млади хора правят това. Терапията със стволови клетки в България се разви много в последните 20 години. В световен аспект тя се прави от 30-40 години. Тя е приложима при редица тежки заболявания, включително някои онкологични. Но не бива да се минава и в другата крайност. Възможно е в необозримото бъдеще тя да получи изключително, дори рутинно приложение. За последните десет години - от 2007 до 2017-а, са замразени 25 217 проби. Повечето от тях са взети от пъпна връв, а 87 са от стволовите клетки на млечните зъбчета. Това е броят на пробите, които се дават от семейства, за да осигурят лечение при необходимост на своите близки. Те се взимат в България, но се съхраняват в чужбина. Отделно от това, от 2007 г. към момента са взети 452 проби стволови клетки от пъпна връв на новородени, които са предоставени на Националната публична донорска банка. Те са за обществено ползване и се предоставят на реципиент в нужда. Към момента в агенцията не са постъпвали данни дори за еднократно използване на проба. Нашите правомощия са в рамките на това да контролираме нещата така, че да няма нарушения.

- От 2007 г., когато тази дейност започна да се осъществява и в България, има ли сигнали за нарушения?

- Постъпвали са сигнали, но те са били по-скоро за недобро отношение или нарушаване на добрата медицинска практика. Такива сигнали се отправят към Изпълнителната агенция „Медицински одит“. Ние нямаме контролиращи функции и административни регулации, но изискваме задължително договор между хората и банката. Имали сме един-два случая, в които се съобщава, че пробата е нарушена. Съобщенията са от страна на тъканните банки. Ние съветваме потребителите да четат внимателно договора, когато предприемат крачка за замразяване на стволови клетки.

- Какво означава сигнал за нарушаване на пробите?

- Например, че има недостатъчен брой клетки или е налично замърсяване.

- Родилки, които желаят да дарят стволови клетки от пъпната връв на бебето си, споделят, че това става твърде трудно в обществената банка. Защо?

- Действително има затруднения и те се дължат на административни и финансови регулации. Когато започнахме кампанията през 2013 г. и обществената банка беше открита, се обадиха много майки, които искаха да станат дарителки. И сега има желаещи, но не всяка родилка може да го направи, колкото и силно да иска да помогне. Проблемът е в това, че още по време на бременността тя трябва да направи редица изследвания, сред които и серологични, за да се установи дали не е носител на болести. Те обаче са за нейна сметка, а не всеки може да си позволи такива разходи. Част от хората и това биха направили и правят, но не всеки имат тази финансова възможност. Редно е този въпрос да бъде решен колкото се може по-бързо, за да не се отдръпват младите хора от дарителство на стволови клетки. Впрочем, увеличават се и близките на изпаднали в мозъчна смърт, които дават съгласие органите да продължат нечий друг живот. Тези факти показват, че българинът е отворен към дарителството и по природа носи благородството в душата си. Хората у нас реагират много задълбочено, но бързо по този въпрос въпреки мъката си. Това се потвърждава и от факта, че за миналата година отказите от страна на близките при мозъчна смърт са 30 процента. За последните пет години увеличението на трупното донорство е нараснало девет пъти, като се запазва нивото от живи донори – средно 10-11 трансплантации на година.
.
.
.