Тодор Чобанов, заместник-кмет на София:
Палежът е умишлен
Законът задължава те да бъдат реставрирани

Бгнес
Тодор Чобанов
.
Визитка
Тодор Чобанов е роден през 1977 г. Завършва със специалност археология в СУ „Св. Климент Охридски” през 2001 г. През 2008 г. защитава докторска дисертация на тема „Дворцовата архитектура на Първото българско царство”. През 2009 - 2011 г. е заместник-министър на културата. От 2011 г. е заместник-кмет на Столична община с ресори култура и образование. Експерт в програма ФАР към МРРБ.

Автор на множество изследвания в сферата на средновековната археология, опазването на културните ценности и културния туризъм.
.
Пълнят с каляски изгорелите конюшни

Покривът на историческата сграда е напълно унищожен от огъня.
Политика
Една от каляските на цар Фердинанд, подарена му за сватбата с княгиня Мария Луиза.
Бгнес
Парцелът е в идеалния център на София и към него от години има апетити от вай-различни страни.
Премиерът настоя незабавно да ги обявят за културни ценности, МВР възстановява щетите

Мария Калоянова, Тереза Тренева

Царските конюшни в центъра на София, които бяха запалени в нощта на събота срещу неделя (28-и срещу 29-и юли), се предвижда да бъдат превърнати в музей и в тях да бъдат изложени 20 каляски и карети.

Идеята разкри заместник-кметът на столицата Тодор Чобанов. По думите му има основание да се смята, че палежът на историческите сгради е умишлен (б.р. - виж интервюто по-долу). Към мнението му се присъедини и културният министър Боил Банов. Той обяви, че се надява ремонтът на конюшните да започне в средата на следващия месец.

В понеделник премиерът Бойко Борисов настоя възможно най-скоро сградата на царските конюшни да получи статут на културна ценност. Той свика съвещание в Министерския съвет, на което докладваха Боил Банов, вътрешният министър Валентин Радев и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Участие взеха и вицепремиерът Томислав Дончев, както и Тодор Чобанов. Борисов подчертал, че е изключително важно да има пълна координация в действията на отговорните институции, така че да се съхрани културната ценност, съобщиха от "Дондуков" 1. От своя страна МВР поема ангажимента за възстановяване на щетите от пожара. Оказа се, че сградите, където се е развихрил пожарът, вероятно са техни.

Огънят е лумнал от таванско помещение, разкри шефът на СДВР Ивайло Иванов вчера.

Той обясни, че до момента са направени два огледа и станало ясно, че огънят е тръгнал от горе на долу. Иванов обяви, че не изключва нито една версия, включително и тази за умишлен палеж. Той бе категоричен, че все още не е ясно точно в чия собственост на сградата е лумнал огънят. По думите му и МВР имало собственост там, но от началото на годината въпросната постройка била обявена за сграда с отпаднала необходимост за вътрешното ведомство. Иванов отбеляза, че при първия оглед на мястото, откъдето тръгнал пожарът, не е открита елинсталация. Това обаче не означава, че няма такава. Извършва се втори оглед, добави той. Началникът на СДВР обясни още, че следите от взлом в сградата били от огнеборците, които отишли да гасят пожара. По думите му предстои разследващите да изземат записите от камерите в района.
.
Боил Банов: Статутът се решава след 15 август

Боил Банов
След 15 август ще бъде решено какъв е статутът на Царските конюшни. Това каза в понеделник министърът на културата Боил Банов.

„Към този момент Царските конюшни са под закрилата на Закона за културното наследство. На въпрос какъв ще бъде статутът на конюшните, Банов каза, че вероятно ще бъде от национално значение. „Това е от голямо значение с високи охранителни мерки”, подчерта той. По повод собствеността на сградите Банов коментира, че тя е много объркана във времето.

„Толкова е отдавана, преотдавана на различни собственици, на учреждения. Някои не са си вадили актове, други са. Тази намеса на тези агресивни собственици, които разделиха земята от имотите, също допълнително усложнява нещата”, обясни Банов.
.
.
.