Балканите
Убиха адвоката на Слободан Милошевич
Синът му ранен в ръката при покушението в Белград, колегите му обявиха едноседмична стачка

Blic
Сръбски полицаи отцепват мястото на показното убийство.
.
Накратко:
Арест за антиправителствен надпис върху номер на кола

Румънската пътна полиция съобщи, че разследва мъж, който незаконно е карал кола с номера, на които имало неприличен антиправителствен лозунг, съобщи АП. Полицията спряла мъжа рано в понеделник, конфискувайки номерата и отнемайки шофьорската му книжка. Случаят предизвика общонационално внимание през последните дни, като някои румънски медии съобщиха, че колата е трябвало да се кара само в Швеция. Шведското посолство в Румъния заяви обаче, че персонализираните номера на колата са били издадени от Шведската агенция по транспорта и са валидни за пътуване в Европейския съюз. В декларация румънската пътна полиция заяви, че разследват дали 45-годишният румънец е карал нерегистрирано превозно средство в Румъния. Това провинение може да бъде наказано с максимум 6 години затвор.

Магаретата на Санторини ще са защитени от свръхексплоатация


 
Магаретата на Санторини, които са част от атракциите на гръцкия остров, ще бъдат защитени от свръхексплоатация, съобщи местната управа, цитирана от агенция Франс прес. Животните се използват за транспортиране на туристи от пристанището към главния град на острова Фира, който се намира на няколкостотин метра по-високо. Четири правозащитни групи организираха протест след като в социалните мрежи се появи видео на собственик, който жестоко бие своето магаре. Кметството съобщи, че е получило съгласие от всички заинтересовани страни за серия от мерки, например животните да стоят на сянка докато почиват и да имат достатъчно вода и храна. Собствениците на магарета се ангажираха също да намалят работните часове и товара на животните и тези, които не се грижат за животните си, ще бъдат наказвани. Според кметството защитниците на животните са изразили задоволство от тези мерки при условие, че бъдат спазвани.

Девет албанци задържани за фалшифициране на визи

Албанската полиция заяви, че е арестувала девет албанци, заподозрени, че са участвали в организирана престъпна група, която издавала фалшиви документи за самоличност, за да помогнат на различни лица да влязат във Великобритания или САЩ нелегално, предаде Асошиейтед прес. Смята се също, че заподозрените са съдействали за сключване на бракове с български граждани заради членството на България в ЕС. Полицията заяви, че документите били продавани за суми между 8000 и 12 000 евро, а разходите за трасфер през Италия, Малта, Косово или Хърватия, за да се избегнат щателни проверки, се заплащали допълнително. Албанските граждани имат право да пътуват в страните от ЕС без визи, но се нуждаят от визи, за да отидат във Великобритания или САЩ.

Предоставяне на гражданство в замяна за инвестиции в Черна гора

Черногорското правителство взе решение от 1 октомври тази година да започне програма за предоставяне на гражданство в замяна за инвестиции в икономиката на страната на стойност от 350 000 до 550 000 евро, съобщи вестник "Дан" от Подгорица. В програмата ще могат да участват най-много 2000 заинтересувани от страни, които не са членки на ЕС, и само за ограничен период от три години. Предлагат се следните варианти - да инвестират 250 000 евро в някои от развойните проекти, предварително одобрени от правителството в неразвит район на Черна гора, или 450 000 евро в някой от развойните проекти, предварително одобрен от правителството, в развит район на страната. Правителството ще взима още 100 000 евро за всяко внесено искане. Сумите ще отиват в специален фонд за развитие на изоставащите райони. Програмата ще бъде управлявана от специална правителствена агенция, която също така ще отговаря за рекламата и за търсенето на потенциални инвеститори. Така правителството смята да попълни бюджета с 4,8 милиарда долара.

Словенският парламент избира премиер в средата на август

Словенският парламент планира да гласува от 13 до 17 август за възможните кандидати да станат премиер, ако президентът или парламентът издигне някой, заяви днес председателят на парламента Матей Тонин, цитиран от Ройтерс. Тонин заяви пред парламента, че президентът Борут Пахор и парламентът имат време до 10 август да номинират кандидати, след като Пахор не можа да намери някой, който да се радва на подкрепата на мнозинството в много фрагментирания парламент след общите избори на 3 юни.
.
.
.