Сблъсък
Аман от селски номера
На провинциалистите местожителството им отърва, само когато трябва да вкарат децата си в някое софийско училище
.
София, мой малък Пхенян
 Истинският проблем е обезлюдяването на стотици български селца

Николай Коцев

Има-няма, и някоя аристократична столична глава вземе, че заплаче за връщането на жителството, защото „София се напълни със селяндури”. Ежегодната драма със записването на децата в училища и детски градини в столицата например често дава повод за подобни въжделения по 60-те години на ХХ век.

Такива подмятания винаги ме карат да се смея със силен провинциален акцент. Уж демократи, пък реват за отминали практики от „комунизма”. Ами вземете и я заградете с бодлива тел тази ваша София. Маркирайте я с вълча урина. Изкарайте танковете на околовръстното. И живейте в прекрасните си слънчеви комплекси... имам предвид „Младост”, „Люлин” и други подобни.

София трябва да стане като Пхенян - влизаш и излизаш само с виза, след щателна проверка за политическа надеждност. И с другаря надзирател Ким неотлъчно до лявото ти рамо, за да не си вреш провинциалната гага, където не ти е работата.

Това, разбира се, е крайно несериозно. И няма как да стане.  Животът си върви, а мераците на кореняк-софиянци за тихи и спокойни улици без трафик всъщност са зле прикрити мечти по спокойния провинциален живот. Ами няма как да стане, когато живеете в голям космополитен град. Ако мечтаете за тих провинциален живот - палете колата и марш на село да осъществите мечтите си. При това селяните са хора гостоприемни и ще ви посрещнат от сърце. Даже ще ви нагостят с истински биопродукти, а не като онези, които купувате на безбожни цени от „екорафтовете” в кварталния супермаркет. 

Спорът „София срещу провинцията” винаги е бил напълно непонятен за мен. Кой ще ме спре да дойда в столицата, ако съм от село?

Този наистина нелеп спор се роди в соцвремената. Тогава именно грижата за обезлюдяващото се българско село, както и жилищния проблем в София, налагат въвеждането на столично жителство. Преди 9 септември 1944 г. такова нещо не е имало. Какво, Яворов трябваше да си остане в Чирпан ли?

София, повтарям, е космополитен град. Пълен е не само с хора от цялата страна, но и от цял свят. И за това е хубав, богат, интересен и шарен. 

Самото настояване „селяни, стойте си на село” издава див провинциален комплекс. Големите градове винаги са били и ще си останат притегателен център. Вижте Ню Йорк, Париж, Лондон, Рим... Какво е София в сравнение с тях? Едно голямо панелно село, с 4-5 красиви сгради в центъра и толкоз. Но, за разлика от София, на никого в Ню Йорк например няма да му хрумне да гони селяните от Голямата ябълка. Дори любимката на поне две поколения столични мадами Кари Брадшоу не е от Ню Йорк. Поне няколко пъти се споменава, че тя идва в големия град за да сбъдне мечтите си.

Сега сериозно: голямото струпване на хора в София и обезлюдяването на стотици български селца и градчета, пък и по-големи градове, наистина е голям проблем. И в известен смисъл е свързан с националната сигурност. Но не заради задръстванията в столицата, съвсем не. Нашата София е като една китна Мездра в сравнение с трафика в големите световни мегаполиси. Пренаселената София и обезлюдена България са проблем, защото ясно показват, че регионите в страната ни не се развиват. Хората не са виновни за това. Когато в Белоградчик няма работа, а в Силистра заплатите са ниски, какво да правят? Естсествено, че ще потърсят развитие някъде, където има по-добре развита икономика. Изостаналите региони в страната са истинският проблем. Те гонят хората от родните им домове. Защото, колкото и да блъскаш, дори и собствен бизнес да отвориш в някой беден район на страната, накрая сметката все не ти излиза. И нека отново дадем пример с по-добре развити от нас страни. В Белгия в почти всяко село правят домашен шоколад. В Холандия -  домашна бира. Правят, даже и продават. В Швейцария пък 3-4 декара уж неплодородна планинска земя стигат за успешна семейна ферма. В развитите страни селата и провинциалните региони имат развити бизнес ниши, имат добри транспортни връзки, образователни центрове, културен живот, забавления, достъп до качествени медицински услуги, имат си всичко необходимо за успешен бизнес и добър живот.

А у нас, уви, не е така. Затова и хората се тълпят в София и още в два-три по-развити града. Това е проблемът и, както е тръгнало, не му се вижда краят. Затова, софиянци, свиквайте. Ще става още по-пренаселено. Освен ако жаждата за спокойствие и тихи улици не ви подтикнат да се върнете на село.
.
.
.