Здраве
Човешкият мозък е по-голям заради предизвикателствата
Еволюирал заради сложния социален живот

Brainlab.org
Социалният живот и предизвикателствата се отразяват върху големината на мозъка.
.
Усмихнатите снимки ни състаряват

Усмивката е полезна за здравето, въпреки че визуално ни състарява на снимки.
Усмихващите се хора на снимките изглеждат по-стари в сравнение с онези със сериозно изражение на лицето, установиха канадски и израелски учени, цитирани от в. “Таймс”.

Изследователите предложили на група от 40 души да определят по фотографии възрастта на 35 мъже и 35 жени. Някои от тях се усмихвали, други били със сериозно изражение. В резултата на експериментите било установено, че средната възраст на хората с усмихнати лица била оценена с една година повече.

Досега мнозина считаха, че усмивката подмладява. Достатъчно е да си спомним повечето реклами за кремове за лице и пасти за зъби. Самите ние не се колебаем да пускаме в социалните мрежи възможно най-усмихнатите си снимки.

Но науката говори друго. Когато се усмихваме, по лицето ни се образуват бръчици около очите, които визуално ни състаряват. При все това британското издание отбелязва, че усмивката си остава полезна за здравето ни.
.
Играта с глава е по-опасна за здравето на футболистките

Футболистите получават по-малко травми от жените при игра с глава.
Мозъчните травми, причинени от играта с глава, са пет пъти по-тежки при футболистките, отколкото при техните колеги от мъжки пол, установи проучване, цитирано от Франс прес.

Изследването е проведено от екипа на Майкъл Липтън от медицинския колеж “Алберт Айнщайн” в Ню Йорк. Изследвани са медицинските показатели на около стотина състезатели и състезателки по футбол на възраст между 18 и 50 години. Те били разделени поравно в две групи на полов принцип. Футболистките и футболистите били играли с глава почти еднакъв брой пъти предишната година - средно по 487 удара за мъжете и 469 удара за жените. Оказало се, че обемът на увреденото бяло вещество в мозъка при дамите е 5 пъти по-значителен, отколкото при мъжете. При футболистките били констатирани 8 участъка на мозъка с травматични промени, докато при колегите им от мъжки пол пострадалите зони били само три.

Различията в мозъчните травми учените обясняват с устойчивостта на врата, на половите хормони и на генетиката. По данни на ФИФА около 30 милиона жени играят футбол по света.
.
Ниското тегло може да причини слабоумие

Odyssey
Ниското тегло може да доведе до старческо слабоумие.
Ниското тегло може да се окаже опасно за здравето, тъй като e възможно да причини слабоумие, установиха учени от Медицинския факултет на Бостънския университет, цитирани от сайта Лайф.

Специалистите констатирали, че при нисък индекс на телесната маса (тоест отношението на масата на човека към неговия ръст), хората на възраст между 50 и 60 години са с по-малки шансове да избегнат старческото слабоумие.

До тези изводи учените стигнали, след като проучили Фрамингамското изследване на сърцето и статистическите данни, чрез които били идентифицирани новите рискови фактори, водещи до слабоумие. Станало видно, че при недостатъчно тегло при 50- 60 годишните,слабоумието възниква по-често отколкото при хората с нормално тегло.

Сред другите фактори, водещи до слабоумие, специалистите посочват липсата на сън и загубата на съпруг или съпруга.
.
.
.