Сблъсък
Еко ваканция? Не на мен тия!
На който му харесва бълхи и комари да си мезят с него, да заповяда. Друго си е да разпуснеш в хотелски комфорт
.
Черно море вече не е добре
В България има много красиви места за почивка, а крайбрежните курорти сериозно да помислят как да привлекат туристи

Николай Коцев

Eееее... и замирисва на море! Мирише на задръстени от коли малки улички, сергии с джапанки, гривни с мъниста и магнитчета за хладилник. Мирише на „казанлъшки понички” (в Казанлък не са чували за тях) и на не много чисто море. Мирише и на пържена цаца в леко гранясало олио. Руска и румънска реч се преплитат с „хитовете” на Венци Венц, Криско и Преси. На плажа някави мургави професионалисти ти съдират кожата за шезлонг и чадър. А за капак на всичко, може да спре водата, както това се случи в разгара на сезона за цели два дни в Поморие. И тогава човек съвсем „замирисва на море” - на йод, пот, солено и фекални води.

И за всичко това ли се бъхтиш цяла година? Това ли му е якото на морето? Може би, ако си на 19 години. Казвам го със съжаление, защото обичам българското Черноморие и никак не ми харесва това, в което то се превърна в последните години. Кичозни „замъци” в стил Дисни, хотели в псевдоманастирски стил, водни атракциони, които са опасни за здравето на децата, скъпи кръчми, джебчийки, проститутки, пияни чужденци. Това лично на мен, изобщо не ми влиза в представите за лятна почивка. То е като да замениш лудницата и напрежението в големия град с лудницата някъде край морето.

Разбира се, има и такива курорти по света, които са център на младежка култура, концерти, партита и т.н. Такива са Ибиса, Акапулко, градчетата около Маями, даже Брайтън във Великобритания. Само че Синеморец, Приморско, Несебър и Обзор не са нито Ибиса, нито Акапулко, нито пък Маями. Достойнствата на нашите морски градчета и курорти са съвсем други и израждането им в нещо, което не са, не привлича, а гони туристи от тях. Включително мен и много други като мен, защото все повече българи предпочитат да почиват в Гърция, Турция, Италия, Хърватска, Испания. 

Много хора остават да почиват у нас, но на планина или на т.нар. „селски туризъм”. Селски, селски, ама баш гражданите отдавна разбраха, че да направиш един тур с колата из многобройните ни природни, исторически и културни забележителности може да е много по пълноценна ваканция от едноседмичното лежане на един и същи плаж.

Хората са така вторачени в морето, че остават слепи за истинските красоти на нашата страна. Поставете си за цел да посетите поне 20-ина от 100-те национални туристически обекта и ще се останете смаяни от това колко хубава може да бъде България. 100 национални туристическа обекта ли? Мен ако питате, трябва да ги направим даже 200. Хем ще попотъвуте, хем и вие, и децата ви ще научите нещо ново.

Аз, разбира се, също обичам морето. Но не и това, на което то прилича в момента. По нашето Черноморие все още има истински девствени кътчета, колкото и малкото да са те. Особено на север. Надявам се и да си останат такива. Точно това търсят и българите, които ходят на море в Гърция. Огромни полупразни плажове. Къщи под наем в кокетни малки селца, при това с всичко необходимо - ресторанти, магазинчета. Всичко е по-умерено, по-балансирано. 

Испанците, например, също знаят как да печелят от туризъм. Това лято те наложиха куп нови правила за един от най-популярните си и печеливши курорти - Палма де Майорка.

Там започнаха война срещу „туризма на крайностите” и ще глобяват солено туристите, които нарушават обществения ред.

Градските власти въвеждат глоби до 3000 евро за прояви като голота на обществени места, пиенето на обществени места, сексуалните действия и антисоциалното поведение, съобщи CNN. Минималната глоба за турист, хванат в провинение, е 100 евро. Сред дейностите, които попадат в обхвата на забраните е и т. нар. „балконинг” - скачането от терасите на хотелските стаи в басейните на хотелите, което в последните години стана популярно и по българските черноморски курорти. Забранява се и продажбата на алкохол между полунощ и 8.00 ч. сутринта, освен ако той няма да се консумира в нощно заведение.

И това не е социализъм, комунизъм или нещо подобно. Просто хората си вадят хляба с туризъм и искат да опазят това, което имат. И мислят дългосрочно за своя жив „капитал” - хората. Защото ако простотията и анархията изгонят туристите, те няма да се върнат повече. Дано и ние не допуснем тази грешка.

.
.
.