Зоосвят
49 клонинга на Мили
Най-малкото чихуахуа в света е фина дама, тежи само половин килограм

Най-малкото кученце в света, влязло в Книгата на рекордите на Гинес, е десетсантиметровата Мили.
.
Котка с човешко лице се пули в интернет

 
 
Мнозина биха си помислили, че Валкирия е плод на умел фотошоп, но всъщност това 2-месечно коте е истинско и е единственото с човешко изражение, пише в. “Метро”.

Писаната е от породата мейн кун и е собственост на рускинята Татяна Росторгуева от гр. Череповец. Тя развъжда този вид котки и с удивление открила, че Валкирия страшно прилича на човек в главата. Чертите на лицето й са с напълно човешко изражение.

Росторгуева пусна фотоси на Валкирия в Инстаграм и котенцето мигновено се превърна в интернет знаменитост. Валкирия прилича на възрастен човек, а от погледа й струят известна надменност и подозрение.
.
Пеперудите монарх под заплаха

Science
Пеперудите монарх са застрашени от повишаването на нивата на въглероден диоксид.
Повишаването на нивата на въглеродния диоксид намалява защитните механизми на пеперудите монарх, показва проучване на американски учени, съобщи ЮПИ.

Гъсениците на тези пеперуди се хранят с листа от асклепиас. Те натрупват горчиви токсини, наречени карденолиди, съдържащи се в листата и това им помага да се пазят от хищници.

Учени от Мичиганския университет са отгледали четири вида асклепиас в различни атмосферни условия. Растенията били подложени на различни нива на концентрация на въглероден диоксид. След това листата им били анализирани и дадени за храна на гъсениците.

Изследователите открили, че гъсениците на пеперудата монарх, които са се хранили с листа от асклепиас, изложен на високи нива на въглероден диоксид, са били по-малко способни да се справят с често срещан паразит. Продължителността на живота на кралските пеперуди също намаляла.

“Открихме непризнат по-рано, непряк механизъм, по който климатичните изменения - в случая повишаването на нивата на въглеродния диоксид в атмосферата - може да увреди здравето на пеперудите монарх”, каза Лесли Декър от Мичиганския университет.

Нарастващите нива на въглероден диоксид могат да намалят лечебните съставки в други растения, сред които и такива, използвани от човека за направата на лекарства, смятат учените.
.
.
.