Френската дипломация затяга коланите
Париж е принуден да затваря и разпродава консулства и посолства

Министърът на външните работи Жан-Ив Льо Дриан трябваше да преглътне ново съкращение на бюджета.
.
Рейтингът на Макрон се срина

Емануел Макрон.
Популярността на френския президент Еманюел Макрон отбеляза забележителен спад от 10 пункта за един месец, предаде Франс прес, цитирайки проучване на социологическия институт Ифоп за сп. „Пари мач".

Само 31 на сто от французите одобряват дейността на президента, спрямо 41 на сто миналия месец. Премиерът Едуар Филип е загубил 3 на сто, достигайки до подкрепа от 35 на сто.

Това е най-ниското равнище на популярност за Макрон от встъпването му в длъжност през май миналата година. Той се представя дори малко по-зле от предишния президент Франсоа Оланд, който имаше популярност от 32 на сто на същия етап от своя мандат, през септември 2013 г., отбелязва Франс прес.

Само 32 на сто от французите одобряват икономическата политика на Макрон, а 68 на сто са на противоположното мнение. Само 22 на сто смятат, че той разбира какво ги притеснява.

Точно преди почивката си Макрон беше разтърсен от скандала с бившия си телохранител Александър Бенала. Президентът е подложен на постоянни критики от опозицията и трябва да извърши промени в правителството си, засегнато от оставката на популярния министър на екологията Никола Юло. Освен това правителството се занимава от няколко дни с радикални промени в данъчното законодателство. Проучването на Ифоп е извършено онлайн. В него са участвали 1015 души на възраст над 18 години.

Самият Макрон през седмицата назначи двама нови министри, предадоха световните агенции.

На мястото на подалия оставка миналата седмица Никола Юло, Макрон определи за министър на екологията досегашния председател на Националното събрание Франсоа дьо Рюжи. Дьо Рюжи се ползва с репутацията на прагматик, който подкрепи решението на Макрон от миналата година да отложи поетапното намаляване на употребата на ядрена енергия при производството на електричество във Франция, отбелязва Ройтерс.

След като неочаквано подаде оставка и министърката на спорта Лора Флесел, двойна златна олимпийска шампионка по фехтовка и знаменосец на Франция на Олимпиадата в Лондон през 2012 г., Макрон назначи на нейно място бившата световна шампионка по плуване Роксана Марасинеану, съобщи Франс прес.

Според осведомен източник Флесел е подала оставка „заради фискалната си ситуация". „Не е допуснала никаква грешка. Това не е причина за напускането й", увериха източници от обкръжението на Флесел. Те уточниха, че проблемът е бил фирмата за правата върху публикуване на снимки на Флесел, която се управлява от съпруга й. Според информационния сайт „Медиапар" Флесел не е декларирала свое участие в тази фирма, заради което данъчната служба е сезирала Комисията по данъчни нарушения. Фирмата е била закрита на 30 септември м.г., а според протокола Лора Флесел е притежавала 875 акции от 1000, като мъжът й е държал останалите 125.
.
.
.