Книгите
Лицето на невинността
Съдбата на тригодишното сирийско дете, което се удави в Средиземно море, докато бягаше с близките си от войната, вдъхнови Халед Хосейни да потърси човечността

Снимката на тригодишното сирийче Айлан Кюрди, която през 2015 г. разтърси света и трогна и най-коравите сърца.
.
В ритъма на инспектор Авраам

Роман, който по безспорен начин разчупва клишетата. И така, чак до неочакваната развръзка, която идва като гръм от ясно небе.
Работата в полицията е целият живот на ексцентричния инспектор Авраам. Той си остава полицай, дори когато не е на служба, и има тайно хоби: да разкрива грешните ходове, които поднасят майсторите на криминалната проза. Но ето че един на пръв поглед банален случай, изчезването на шестнайсетгодишен младеж, поставя на изпитание способностите му. В семейството и в обкръжението на момчето сякаш всички са се наговорили да премълчават или да крият истината, принуждавайки го стъпка по стъпка, от заблуда към заблуда, да се домогва до нея и в края на краищата да я приеме, колкото и болезнена да е тя.

Дрор Мишани е роден през 1975 г. в Холон, предградие на Тел Авив, където се развива действието на поредицата романи с главен герой инспектор Авраам. Първият от тях, „Липсващото досие” (издателство „Колибри”), е преведен на повече от 15 езика и печели наградата за най-добър чуждоезичен криминален роман в Швеция, а също наградата на читателите на френското издание „Поен”. Интригата се разгръща постепенно, следвайки не ритъма на литературата, а на живия живот, и изправя читателя пред вечния въпрос за невинността и вината, за признанието и разкаянието. До неочакваната развръзка, която идва като гръм от ясно небе.

По мотиви от романа е създаден филмът Fleuve Noir (2018 г.) с участието на Венсан Касел и Ромен Дюри. Режисьор е Ерик Зонка.
.
Осем минути ужас

Поредният роман на Нора Робъртс е коктейл от трилър, любовна история и психологическо проучване с магичен нюейджпривкус.
Обичайна вечер в мола. Три приятелки чакат филмът да започне... Момче флиртува с момичето, което продава слънчеви очила... Майки пазаруват с децата си... И тогава започва стрелбата.

Ужасът продължава само осем минути. Но оцелелите са белязани завинаги. Някои са гневни, други успяват да се съвземат. Симон се затваря в себе си и се мъчи да погребе спомена за кошмара. Отново и отново, изживявайки ужаса как очаква съдбата си, притаена с телефон в ръка. Най-сетне намира излаз за емоциите си в изкуството.

Но един човек няма да е доволен от броя на загиналите в мола. И докато оцелелите бавно се възстановяват, търсят подслон и изграждат отново живота си, този човек ще чака търпеливо, за да удари отново. И този път може би няма безопасно място, на което да се скриеш.

Независимо от сюжета, който не е чак толкова традиционен за Нора Робъртс, романът „Островът на ранените души” (издателска къща „Бард”) всъщност не е никаква изневяра в стила на писателката, която умее да развежда читателя из дълбините на човешката душа и да намира най-топлите нюанси и възраждаща се надежда дори там, където привидно всичко изглежда обречено и изгубено.
.
По следите на една химера

„Творба, която е прецизно структурирана, изящна и елегантно помиряваща високата литература и поп културното забавление, заслужава специално място във всяка библиотека” - Ню Йорк Мегъзин.
Мануел Кой - моряк, останал без кораб, се лута на сушата като загубена душа. Загадъчната красавица Танхер Сото го въвлича в преследването на призрачен кораб, потопен от пирати в Средиземно море. Останките на потопения кораб „Деи Глория”, собственост на йезуитския орден, така и не са открити. Сянката му се мярка в музеи и библиотеки, привлича мечтатели и престъпници.

Какво е превозвала бригантината „Деи Глория”, когато прекосява за последен път Атлантика? Кой е бил на борда ?? Защо изчезва безследно единственият оцелял свидетел на морската битка, завършила с гибелта на двата сражавали се кораба?

Тези въпроси явно вълнуват и собственика на фирмата „Ковчегът на мъртвеца”, занимаваща се с издирване на потънали кораби. Заедно със съмнителните си сътрудници той също е тръгнал по следите на „Деи Глория”. Започва преследване на живот и смърт, пътуване между любовта и измамата, по следите на една химера, към мрачните сенки в края на дългия път.

В „Морската карта” (издателство „Еднорог”) Артуро Перес-Реверте възкресява сенките на морската романтика и ги вплита в неповторимата атмосфера на едно вълшебно приключение.

Един от най-четените и превеждани испански писатели, Артуро Перес-Реверте е роден в Картахена през 1951 г. Завършва журналистика и политология, след дълга и успешна кариера на военен кореспондент в повечето горещи точки на планетата, се посвещава изцяло на литературата. Книгите му са продадени в над 15 милиона тираж по целия свят. Голяма част от произведенията му са екранизирани - “Фламандският майстор”, “Морската карта”, “Учителят по фехтовка”, “Приключенията на капитан Алатристе”, “Деветата порта”, “Кралицата на Юга”. Лауреат е на множество литературни награди – Голямата награда на Франция за литература; наградата “Жан Моне” за европейска литература; рицар на френския орден на литературата и изкуствата, италианската награда "Валомброза - Грегор фон Резори" за най-добра чуждестранна литература, а през 2003 г за заслугите си към испанската литература е избран за член на Кралската академия на Испания. Произведенията му са част от учебната програма в гимназиалния курс в училищата на Испания.
.
.
.