Технологии
Киборги сглобяват колите на „Форд”
Автомобилната компания уши екзоскелети за работниците си

Робо-костюмите от филмите вече имат практично приложение.
.
60-сантиметрови учители в яслите в Китай

Роботът Кико оставя слушателите си в захлас.
Вече има приложения, които са способни дs, да получат помощ.

В детските ясли в Китай малчуганите имат нови преподаватели - роботи на име Кико, предаде Франс прес.

Роботчетата са високи 60 сантиметра и се използват вече в 600 детски градини. Те носят общото име Кико, бели са и са закръглени. Нямат ръце и се преместват на колелца. В тях са вградени камери, които им помагат да се ориентират и които позволяват също така на децата, за които те се грижат, да правят видеозаписи.

Роботчетата разказват истории на малчуганите и ги карат да отговарят на въпроси за проверка на логическото им мислене. При всеки правилен отговор работчетата реагират с ентусиазъм, а очичките им придобиват формата на червени сърца.

В Китай роботи доставят покупките по домовете, придружават възрастните хора или предоставят справки за действащите закони. Фирмата създател на роботчетата Кико, които са в детските градини, иска те да започнат да се използват и в класните стаи, а също да се изнасят и в други азиатски страни.

Пекин инвестира много в изкуствения интелект в рамките на програмата си “Произведено в Китай 2025 г.”, целяща развитието на високотехнологичния сектор. Според Международната федерация по роботика Китай е страната в света, която сега използва най-много промишлени роботи - 340 000 са разположени в китайските заводи.

Китайският пазар на роботите, предназначени за сектора на услугите, сега съставлява 1,32 милиарда долара (910 милиона евро). Очаква се той да нарасне на 4,9 милиарда долара до 2022 г., според консултативната компания Рисърч ин Чайна.

Китайска фирма дори представи миналата година роботи, които могат да говорят, да включват съдомиялна машина, да имат сложни изражения на лицето и дори сексуални контакти.

Роботчетата Кико в детските градини струват 10 000 юана бройката (1280 евро). Това е приблизително колкото месечната заплата на преподавател от плът и кръв. Но те все още не могат да взаимодействат изцяло с децата, да осъществяват визуален контакт с тях и да имат различни лицеви изражения, а това е от значение при общуването с малчуганите. Предимството на тези роботи е, че са по-стабилни емоционално от хората.
.
Разработиха “незамръзващ” костюм за водолази

Водолазите имаха остра нужда от костюми, които да съхраняват телесната им температура в студени води.
Нов хидрокостюм, създаден от различни материали, позволява да се съхрани телесната температура в най-студените води на нашата планета, съобщи Юрик алърт.

Предназначен е за водолази от ВМС на САЩ и е разработен от специалисти от Масачузетския технологичен институт.

Хидрокостюмът ще бъде произведен от неопренови материали с добавка на наночастици. Конструкцията му включва много въздушни “джобове”" във вътрешността му, които ще защитават водолазите от преохлаждане и ще им позволят да оцелеят в много студена вода дори ако става дума за Арктика.

В рамките на изследвания било установено, че при замяна на въздуха във вътрешността на костюма с тежки инертни газове човек може часове наред да остане в ледена вода, без да е застрашено здравето му.

Принципът за замяна на въздуха с газ бил възприет по-късно, а хрумването да се съхранява топлина в специални “джобове” било вдъхновено от животни. По думите на създателите на технологията, способността на видри, пингвини, тюлени и други животни да съхраняват топлина дала възможност да се разработи специална пореста структура, която задържа няколко часа топлината в тялото.
.
Интересни места в мрежата. Ученически пособия

 

Да напълним раницата
www.parvolache.com

Книжарница „Първолаче” е място в интернет, откъдето може само с няколко кликвания да се снабдите с всичко необходимо за ученика, при това не само ако му предстои да пристъпи за пръв път училищния праг. Книжарницата е директен вносител на ученически раници и пособия Derform - Полша, St. Majewski - Полша, CYP - Испания, Montichelvo - Испания, Canenco - Холандия, Paso - Полша, KAOS - Словения и др. Десетина минути разглеждане на асортимента и избраната раница ще бъде напълнена с моливи, флумастери и учебни помагала.


 

Асортиментът е налице

www.molivko.com

Е-книжарница “Моливко” предлага голямо разнообразие от учебни пособия, нужни на ученици и учители. А също така и мащабен набор от офис консумативи, органайзери, специална техника. Тези и още редица артикули можете да намерите именно тук в електронна книжарница Моливко. Целият асортимент е наличен в собствени складови бази на фирмата, която разполага и с три реални книжарници в Нова Загора и Велико Търново.


 

Наръчник за първолаци

www.moliv.bg

Това, от което родителите на първолаците се нуждаят най-много е списък, по който да отметнат всички необходими покупки. Разбира се, на първата родителска среща в училище ще бъде предоставен такъв, но не е излишна и консултацията с други родители, които вече са преминали по този път, за да се избегнат ненужните покупки и да се спестят излишни разходи. Точно такъв ориентир може да се намери в сайта, а след това да се набележат и купят нещата, така че родителите да са спокойни, че са осигурили всичко необходимо.


 

За хора със стил

www.orangecenter.bg

Това, което ще ви препоръчаме наистина да направите, е да се абонирате в тази страница, за да получавате най-актуалните предложения на Orange, както и да вземете своя промо-код за отстъпка при онлайн пазаруване. ORANGE CENTER e място за хора със стил, които държат на доброто качество и оригиналността.

.
.
.