Удивителният мазохизъм на Италия
Рим планира прахосването на пари, които още не са спечелени

ЕПА/БГНЕС
Вицепремиерът и министър на икономическото развитие Луиджи Ди Майо се пробва да убеди италианците колко феноменален ще бъде растежът на страната им.
.
Джовани Триа: Наясно съм със страховете на Европа

Джовани Триа
Благодарение на по-високия икономически растеж държавният дълг на Италия ще се понижи през следващите три години, въпреки че правителството залага по-висок бюджетен дефицит от планираното по-рано, посочи в интервю министърът на икономиката Джовани Триа, цитиран от ДПА. Управляващата в Италия популистка коалиция пренебрегна бюджетните правила в ЕС и притесни пазарите, след като обяви, че залага бюджетен дефицит за 2019 година от 2,4 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), което е с три пъти повече от предвиждания по-рано.

Напълно наясно съм с европейските притеснения, свързани с факта, че планираният бюджетен дефицит не отговаря на изискванията на ЕС, каза Триа пред в. „Соле вентикуатро оре”. Това е първият му коментар по въпроса, след като изгуби политическата битка за залагане на по-нисък бюджетен дефицит.

Според него задлъжнялостта на Италия, която е около 132 процента от БВП, ще намалее с един процентен пункт в периода 2018-2020 г. благодарение на допълнителните разходи, които ще дадат тласък на икономиката.

Триа прогнозира растеж на БВП от 1,6 на сто тази година и 1,7 на сто догодина спрямо съответно 1,2 процента и 1,1 процента, както прогнозира Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
.
.
.