Книгите
Важна е възрастта на духа, а не годините в паспорта
Трогателна и забавна история за хора, които се впускат в приключение, за да преоткрият себе си и смисъла на съществуването си

Авторката на „Треска за лалета” и „Най-екзотичният хотел „Мариголд” е номинирана за Наградата на Британската филмова академия за адаптирания сценарий на филма „Гордост и предразсъдъци” от 2005 г.
.
Малкият човек в бурната река на живота

Книгата спечели наградата „Роман на годината” в Македония.
Македонският писател Владимир Плавевски пристигна в София за премиерата на „Кукичката” (издателство „Персей”) - реалистичен роман за дребнавостта на човешките души, за предателството, лицемерието и апатията, ширещи се сред властимащите, както и за обречеността на малкия човек, хвърлен в бурната река на живота.

„Кукичката” използва похватите на документалния реализъм, проследявайки живота на един сирак в тогавашната Народна република Македония, влизаща в състава на Социалистическа федеративна република Югославия. Найден е бил изоставен като бебе и прекарва първите си години в сиропиталища. Сблъсква се от невръстните си години с престъпния подземен свят и бързо губи детската си невинност. В крайна сметка обаче е осиновен от Марко и Зага, които са тясно обвързани с Комунистическата партия, управляваща в този период. Това променя напълно съдбата му и го вкарва в един непознат дотогава свят. Но по пътя му продължават да се изпречват препятствия – новият му баща Марко бива набеден в предателство и бяга в Гърция, Зага се омъжва повторно за виден партиен деец, който никак не обича осиновения - син, и Найден отново се изправя сам срещу подводните течения на тази враждебна действителност. Следват любовни разочарования, загуба на близки хора, финансови и здравословни проблеми, с които Найден трябва да се пребори, за да оцелее.

Владимир Плавевски (1948 г.) е един от най-значимите съвременни македонски писатели, а също и сценарист на популярни филми и сериали, фотограф и драматург. На българските читатели е познат с романите си „Салджията от Вардар” и „Комита”.

Що се отнася до кукичката, дала заглавие на романа, който представяме, тя  е много важна част от историята. Найден е запален рибар. Неговият осиновител му подарява въдица. В деня, в който отиват да я изпробват заедно обаче, пристигат полицаите, за да арестуват бащата. Изплашен, Найден забива кукичката в рамото му. След години бащата изпраща на Найден въпросния талисман, за да му покаже, че е жив. Така тази кукичка се превръща във важна част от сънищата и бълнуванията на главния герой.
.
По следите на идола

Древен идол от странен камък, който може да се използва за създаването на съвършено ново оръжие. Приключението е гарантирано!
Ако искате кръвта ви да кипне, това е вашият трилър. Заредете се с приключенски дух и се пригответе за истинско приключение. Писателят Матю Райли ще ви метне дълбоко в перуанските джунгли, където предстои надпреварата на века. Всичко това се случва в края на ХХ век, но историята датира много по-отдавна. Надпреварата, за която стана дума е свързана с откриването на легендарен идол на инките, направен от странен камък. Всички искат да се докопат до идола. Мотивите са различни, но целта вече е набелязана. А единствените следи за идола, от които може да начене търсенето, са скрити в ръкопис отпреди 400 години.

Професор Уилям Рейс - млад лингвист, е принуден въпреки нежеланието си да преведе ръкописа и да насочи военните към идола.

И така започва операцията. Операция, която ще отведе Рейс и неговите спътници при тайнствен храм в подножието на Андите. Храм, в който дебне опасност. Но едва когато го отварят, те откриват, че са нарушили едно златно правило... Някои врати трябва да останат затворени!

Някои книги трябва да бъдат отворени. „Храмът на инките” на Матю Райли (ИК „Бард”) е от тях.
.
Тишината след пукането на дотком балона

Роман химера от най-яркия и особен глас в постмодерната литература.
Годината е 2001, а градът – Ню Йорк. Технологичният свят току-що е преживял най-големия си финансов срив и никой не подозира, че това, което звучи като тишината след спукването на дотком балона, всъщност е затишие пред една от най-големите бури, връхлитали човечеството в последните десетилетия.

Животът на Максин Тарноу – експерт проверител на измами с отнет лиценз и собственичка на малка фирма на име „Проследи и залови” – тече по напълно обичайните канали: деца, съпруг (който май не е съвсем бивш), приятелки, работа. От време на време лодката на рутината бива разклатена от някой по-особен клиент, изскочил от сенчестата половина на морала. Но това е нищо за Максин – все пак, тя има пистолет и знае как да го използва.

До момента, в който стар познайник – независим режисьор на име Редж – не я въвлича в лабиринта, изграден от необяснимите и стряскащи посоки, в които текат паричните потоци на един от най-големите дотком милиардери, Гейбриъл Айс.

И вече нищо не е същото…

„На ръба на света” от Томас Пинчън (издателство „Колибри”) е история за края на иронията и началото на постистината. Авторът, роден през 1937 г., е може би най-известният американски писател постмодернист. Първата му книга, романът „V.”, излиза през 1963 г. и оттогава Пинчън държи в плен вниманието и въображението на читатели, писатели и критици както със сложните си, изтъкани от препратки към науката и изкуството, романи, така и с мистериозната си личност. Почти нищо не е известно за човека, написал монументалния роман „Гравитационна дъга” – знае се, че живее в Ню Йорк, говори се, че като студент е посещавал лекциите на Набоков в „Корнел”, а из интернет се върти една снимка на странен, млад мъж, която може да е негова, а може и да не е. Името му обаче неизменно присъства в залозите за Нобеловата награда за литература.
.
.
.