Технологии
Умна топка ни учи да кодираме
Sphero Bolt съчетава полезното с приятното

Cnet
Новият робот е водоустойчив и издържа доста сериозни падания и удари, благодарение на здравата си прозрачна външна обвивка.
.
Отпечатаха бионично око

Бионичното око на Майкъл МакАплин.
Технологията ще може да възстановява зрението

Още като асистент в Университета Принстън (Princeton University), Майкъл МакАлпин (Michael McAlpine) ръководи разработването на 3D отпечатано бионично ухо. Вече като доцент в Университета в Минесота (University of Minnesota), МакАлпин продължава с 3D отпечатването на елементарно бионично око, което впоследствие може да замени истинско око.

Екипът започнал със стъклена полусфера, подобна по размер и форма на задната страна на човешкото око. След това, с помощта на специално създаден 3D принтер, добавили ивици от мастило, съдържащо сребърни частици. Накрая върху тази основа от мастило е положен отпечатан слой от полупроводников полимер.

Резултатът е 3D-отпечатани фотодиоди, които могат да преобразуват светлината в електрически ток с ефективност 25%. Екипът на МакАлпин планира да увеличи тази ефективност и да включи много повече фотодиоди в една полусфера.

Технологията може да бъде използвана за създаване на напълно функциониращо бионично око, което би възстановило зрението на човек, посредством стимулиране на оптичния нерв в отговор на възприеманата светлина.

Също така учените разработват начини за отпечатване на фотодиодите върху полусфера от мек материал, който да може да се имплантира хирургически в задната част на съществуващото око на пациента, замествайки ретината.

Освен споменатото бионично ухо, МакАлпин  е създател и на други 3D отпечатани продукти, сред които поставяна върху кожата електроника, водачи за регенерация на нервите, мостове на гръбначния мозък и модели на вътрешни органи, върху които хирурзи могат да практикуват.

.
Интересни места в мрежата. Магазини за играчки и детски стоки


 

Бързо и изгодно
www.vegatoys.com

Повечето родители познават този варненски онлайн магазин и са поръчвали най-малкото плюшени играчки от него. Голямото му предимство е, че доставките са безплатни. Минималната стойност на поръчката е 13 лева. Играчките са евтини, а поръчките се изпълняват бързо и на територията на цялата страна. Има и възможност за групово пазаруване, при което се правят отстъпки.

 

До три работни дни

www.rayatoys.com

Доставките на онлайн магазин RayaToys се извършват до 3 работни дни, в зависимост от зоната на населеното място. При поръчка на играчки и бебешки стоки до 100 лева доставката е 3 лева, а над тази сума – безплатно. Това обаче важи само за определена куриерска фирма. Ако клиентът държи на друга, си поема транспортните услуги. Изключение има и при поръчката на дървено обзавеждане.

 

Аксесоар против въшки

www.exo.bg

Любопитен сайт, който освен атрактивни оферти дава и празнични и делнични идеи, от които можете да се възползвате. В случая нашият фокус е върху секцията за деца, където може да ви заинтригуват оферти като кинетичен пясък, зъбен душ, аксесоар против въшки, магнитни закопчалки за обувки, надуваема боксова круша с основа и др. Плащането е с дебитна или кредитна карта или с наложен платеж. Прочетете условията, преди да поръчате. Куриерската такса е дължима (в двете посоки) дори в случаите на отказана след преглед пратка.


 

Филтър на търсенето

www.donbaron.bg

Безплатна доставка при поръчки над 50 лева. Детските стоки и артикули са разпределени по възрастови групи, цена, материал, производител, цвят, развитие на умения (ориентация, обща култура, креативно мислене, координация, логика, памет, наблюдателност, социални умения и др.), така че да се ориентирате максимално бързо и лесно. За още по-голямо удобство може да филтрирате търсенето.

.
.
.