Скандали
От 5 до 10 хиляди евро рушвет за БГ гражданство
Арестуваха шефа на Агенцията за българите в чужбина и негови подчинени за корупция

Александър Петров
Полицаи и служители на комисия „Антикорупция” арестуваха в понеделник почти цялото ръководство на агенцията за българите в чужбина.
.
Цветанов: Показваме ясна воля за борба с корупцията
Правителството показва ясна политическа воля за борба срещу корупцията. Това коментира в кулоарите на НС шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов , а поводът е искането на оставките на двамата вицепремиери Валери Симеонов и Красимир Каракачанов от страна на опозицията заради акцията в ДАБЧ.

Цветанов увери, че винаги са подкрепяли институциите и подобен подход, когато има сигнали, проверки или пък достатъчно събрани доказателства.

“И Красимир Каракачанов и Валери Симеонов и всички, които са част от коалиционното ни управление, винаги са били зад това институциите да си свършат своята работа и там където има дефицит, проблем или съмнения за корупция, всички сигнали да бъдат проверени”, каза Цветанов и допълни, че има много ясно изразена политическа воля.

На въпрос дали Симеонов и Каракчанов трябва да понесат политическа отговорност, Цветанов отговори: „Когато един вицепремиер е съдействал институциите да си свършат работата, смятате ли, че това е дезертиране”. Според него всяка една от парламентарните групи има право на политическа позиция и отбеляза липсата на БСП и ДПС в пленарна зала в началото на деня, когато се решава кворума за заседанието. Той поясни, че разчитат на коалиционните си партньори.

На въпрос дали вижда офанзива срещу управлението, както Волен Сидеров, Цветанов отговори - "Няма институция, която да е имунизирана от такива сигнали или злоупотреби, които могат да се установят”.

“Както към ДАБЧ, така и към всяка друга държавна структура, където би могло да има корупция, компетентните органи трябва да работят много адекватно.....Ние само трябва да подкрепяме институциите да си свършат работата”, каза още той.

Цветанов обясни, че при такива събития, винаги ще има някой , който ще се опита да направи политическа интрига. По думите му нямат взаимно обвинения към патриотите и се стараят държавата да изпълнява своите ангажименти.
.
Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Нито аз, нито ВМРО сме получавали пари от търговия с паспорти

 
Ако се докаже, че аз или ВМРО сме получавали пари от българското гражданство, ще си носим последствията. Това каза вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по бТВ.

„Ако се докаже, че аз или ВМРО сме получавали пари от българското гражданство, ще си носим последствията. За много неща може да сме виновни ние, политиците и аз като политик. Едно нещо не съм си позволявал в живота си, нито ВМРО в последните 20 години, откакто аз съм начело - не сме си позволявали да правим компромис с каузата българи в Македония или да търсим някакви дивиденти там. Ако някой го докаже - няма проблем, веднага си поднасям оставката, веднага си нося политическата отговорност. Това означава политическа отговорност. А не в един момент аз да поемем отговорност за едни клевети, които не се вярни”, заяви Красимир Каракачанов. По думите му тези твърдения са стара претоплена манджа.
.
Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Няма данни за други замесени институции

 
Няма данни за други институции, които да търгуват с документи за българско гражданство, но ако се появят – ще ги разследваме. Това каза зам.-главният прокурор Иван Гешев на брифинг по повод извършваните процесуално-следствени действия за подкупи, длъжностни и документни престъпления в ДАБЧ.

Попитан за думите на президента Румен Радев, който в сряда заяви, че в президентската институция са постъпвали ли са сигнали за нарушения и корупция в ДАЧБ и те са предадени на прокуратурата, Гешев отвърна:

„Уважавам Президентската институция и президента и нямам право да коментирам каквото и да е, защото ще вляза в полето на политиката. Но мога да кажа, че до този момент по това разследване нямаме информация от президентската институция“.

Той обясни, че няма данни за други институции, които да търгуват с документи за придобиване на българско гражданство, „В случай, че бъдат събрани доказателства за такива, нямаме проблем да разследване независимо дали става дума за министър или друго длъжностно лице”, каза още Гешев.
.
.
.