Технологии
Курс по аерокосмически науки в СМГ
Любознателните младежи ще могат да надградят теоретичните си познания по математика и физика с помощта на практически проекти и инженерни предизвикателства

Проектът на младежите от СМГ е истинско аерокосмическо предизвикателство.
.
Създадоха робот от течен метал

Главната особеност на новия робот е “ядрото” от течен метал, което под въздействието на електричeско напрежение променя посоката си на движение.
Специалисти по роботика от университета в Суджоу в Източен Китай разработиха прототип на робот от течен метал, пише в. “Саут Чайна морнинг пост”.

Роботът може да се движи и да променя посоката си на движение под въздействието на електричество. Той не може да се връща в миналото и да търси Джон Конър - персонажа от филмовата поредица “Терминаторът”, но вече всява страх.

Новият робот е проектиран да се движи в стая или малко производствено помещение, а главната му особеност е “ядрото” от течен метал, което под въздействието на електричeско напрежение променя посоката си на движение.

Централен елемент в “ядрото” е един от най-необичайните известни на науката метали - галият. Той се топи при температура едва 30 градуса Целзий. Китайските учени го смятат за един от най-простите и надеждни електропроводници.

Следващата стъпка на китайските специалисти ще е създаване на роботизиран автомобил с повишена проходимост - устройство на 4 или повече колела, което се отличава с продължително автономно функциониране.
.
Платформа за работа на Луната
Роботизирана автономна платформа за работа на Луната и приложение за виртуална разходка в примерна база на Марс ще представят отбори от Русе на световните финали на хакатона “International Space Apps Challenge”. Това съобщиха от Русенския университет.

Общо 14 отбора, съставени от 47 души, са участвали във второто русенско издание на най-големия хакатон в света. В Русенския университет в опит да решат проблем, поставен от NASA, са се включили ученици, учители, студенти и университетски преподаватели от градовете Русе, Велико Търново, Разград и Бяла. В България “International Space Apps Challenge” се е състоял и в София, Пловдив и Бургас.

Специална награда е била връчена и на отбора “Off-White Team”, съставен от деветокласници от математическата гимназия в Русе. Техният проект “Plan your go-bag” представлява приложение, което да помага на хората при внезапни природни бедствия. Чрез него всеки човек ще може да си направи своя “чанта” с всички необходими неща при дадено бедствие - например, какво количество храна и вода са потребни.
.
Семинар на фондация “Българска памет”
Ученици от пет държави - Република Македония, Сърбия, Албания, Украйна, Молдова, както и от Североизточна и Югозападна България, събра есенният семинар на Фондация "Българска памет", под мотото "Предприемачество и високи технологии". Домакин на събитието бе д-р Милен Врабевски, председател на Фондация "Българска памет", и виртуалният водещ робот Наум. Сред гостите бяха кметът на Варна Иван Портних и Адриана Узунова - ученичка във Варненската търговска гимназия "Георги Раковски", която бе младежки кмет на Варна, като част от инициативата "Мениджър за един ден"; Моника Панайотова - зам.-министър в Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС 2018, Огнян Златев - ръководител на представителството на ЕК в България и Богдан Мирчев - представител на Фондация "Ханс Зайдел".
.
Интересни места в мрежата. Онлайн тестове
Проверка на знанията


 
www.bgtest.eu

Искате да изпробвате интелигентността си или да проверите знанията си по география. Любопитно ви е какъв психологически тип сте или каква е степента ви на увереност. Това е мястото, където можете да получите отговорите, които търсите. Сайтът е особено полезен за ученици, които не залагат само на заниманията в училище, а искат и да се упражняват. Тук има както тестове за външно оценяване, така и тестове за самостоятелна подготовка.

Виртуална матура


 
www.vmatura.eu

Сайт, който предлага онлайн тестове за матури по всякакви учебни дисциплини - БЕЛ, математика, география, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, физика и астрономия, история и цивилизация, философия, английски език. Може да решите кратък тест, с помощта на който да се ориентирате за типа на въпросите или да се гмурнете в дълбокото, за да прецените дали сте в свои води по съответния предмет. Класирането ще ви ориентира къде сте спрямо останалите участници във виртуалната надпревара.

Навътре в литературата


 
www.ocenka-bel.com

Сайтът е предназначен за всички, които се интересуват от литература и е безценен помощник в домашните и кандидатстването в средно или висше училище. Съдържа изобилие от онлайн тестове, видео уроци, теми и есета по учебния материал от 5 до 12 клас. „Смятаме, че грамотността е още по-необходима във всекидневно разширяващото се интернет пространство”, казват създателите на сайта.

Как сте с правописа


 
www.slovored.com/test/spelling

Тук може да проверите знанията си по правопис на български или английски език. Системата задава определен брой думи с няколко изписвания, като едното от тях е правилно, а останалите грешни. Вашата задача е да познаете кое е правилното изписване на думата. Списъкът на думите е съставен на база най-често допусканите грешки от потребителите на Словоред. Базата с думи съдържа около 2500 грешни думи на български език и около 3000 на английски език.
.
.
.